Hírek, Külföld

Megadásra készülnek az ukránok a földi pokolban, Mariupolban: „Megtiszteltetés volt itt harcolni”

Mariupol – Sokkoló: bevásárlóközpontba viszik a halottakat az oroszok, ott pedig hűtőkben tárolják őket. Tízezer civillel végezhettek eddig az oroszok csak Mariupolban, ahol az utcákat „halottak szőnyege” borítja.

 

 

„Negyvennyolc napja küzdünk, megtettük a tőlünk telhetőt, de az egyetlen esélyünk a túlélésre, ha megadjuk magunkat az oroszoknak. Megtiszteltetés volt itt harcolni, remélem, hamarosan véget ér ez a háború” – üzeni megrázó videójában egy 28 éves brit katona, Aiden Aslin egyenesen a mariupoli frontról. Itt a végóráikat élik az ukrán védők, élelmük és lőszerük nincs. A férfi korábban ápoló volt, a szerelem hozta Ukrajnába, itt szeretett bele egy mikolajivi nőbe. Már a negyedik évét tölti az ukrán fegyveres erőknél, ezelőtt Donbasznál harcolt. Tavaszra tervezték az esküvőt, szeptemberben leszerelt volna.A fiatal katona azután rögzítette üzenetét a világnak, hogy az oroszok az ukrán vezetés szerint vegyi fegyvert vethettek be a város lakossága ellen. Eddig tízezer civilt öltek meg az oroszok a stratégiai fontosságú kikötővárosban, ahol még az Azovsztal acélipari üzemet is el akarják foglalni. Szintén tízezer ukrán katonát öltek meg.„Halottak szőnyege borítja az utcákat” – festette le tragikus képpel a városában uralkodó állapotokat Vadim Bojcsenko polgármester. Az oroszok egy hatalmas bevásárlóközpontba viszik a holttesteket, hogy ott hűtőszekrényekbe és egyéb tárolókba rakják. Teherautók tömkelege érkezik megégett holttestekkel. A városvezető szerint – aki már elhagyta Mariupolt – az oroszok módszeres égetéseiről nincs hivatalosan megerősített információja, csak ami a fronton terjed. A polgármester állítja, 120 ezer embernek van azonnali szüksége vízre, élelemre és arra, hogy kommunikálni tudjanak a külvilággal.

Az oroszok gyakorlatilag már elkönyvelték a félmilliós város feletti győzelmet, erőiket pedig egy új kelet-ukrajnai frontra csoportosítják Donbaszhoz, mivel Kijev elfoglalása nem sikerült. Fehéroroszországból meg is indultak a támogató csapatok. Mégpedig azért ide, mert a térséget 2014 óta tartják a kezükben, amerikai és brit védelmi források szerint ez a terület otthonosabb Oroszország nagyobb és jobban felfegyverzett hadseregének, itt könnyebben tudják gyengíteni Ukrajna harci erőit.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő szerint az ukrán védők kénytelenek megadni magukat, miután kifogytak a lőszerből és az ellátmányból, és ez azt jelenti, hogy további orosz erők szabadulnak fel és csoportosíthatók át az új kelet-ukrajnai inváziójához. A szakértő szerint azonban hamis az az orosz narratíva, hogy Oroszország néhány nap alatt be fogja fejezni a háborút, mert az lehetetlen, főleg, hogy az Egyesült Államok újabb 750 millió dolláros fegyversegélyt ad Kijevnek, ebben páncéltörő eszközök és tarackágyúk is vannak.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?