Belföld

Rendkívüli – Novák Katalin lemondott – „Hibáztam”

Novák Katalin szombaton délután bejelentette: lemond államfői posztjáról. A köztársasági elnök katari útját megszakítva haztért és a napok óta zajló kegyelmi botrány után tette meg bejelentését az M1 tévécsatornán.

 

 

 

Tisztelt és számomra oly kedves magyar emberek határon innen és túl, most önökhöz szólok, nem a politikusokhoz. Azért vállaltam ezt a feladatot, mert szenvedélyesen szeretem a hazánkat, Magyarországot. Hiszek a csendes töbségben, a minden nap keményen dolgozó emberekben, a becsületben, egyenes tartásban. Hoztam egy olyan kegyelmi dontést mely sokakaban értetlenséget váltott ki. A kegyelmezési jogkör mind közül talán a legnehezebb, mert egy ember életéről kell dönteni. Tavaly áprilisban abban a hiszemben döntöttem, hogy az elítélt nem élt vissza a rá bízott gyerekekről. Hibáztam.

A köztársasági elnök feladata megjeleníteni a nemzet egységét, hiszem, hogy a gyermekek védelmében egységes a nemzet, három gyermeket szültem. Magyar emberként azt várnám a köztársasági elnöktől, hogy ne hibázzon, hanem nézzen szembe az emberekkel. Bocsánatot kérek azoktól akiket megbántottam és akik úgy érzik, nem álltam ki mellettük. Államfőként utoljára szólok önökhoz, lemondok a köztársasági elnöki tisztségről.

Novák Katalin kegyelmi botránya

Mint ismert, Novák Katalin köztársasági elnök 2023. április 27-én kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének, akit azért ítéltek 3 év 4 hónap börtönre, mert

  • tudomása volt arról, hogy az igazgató több gyereket is molesztált, mégsem tett semmit,
  • megírt egy hamis vallomást is az egyik gyerek nevében,
  • a hamis vallomást a saját irodájában, a pedofil igazgató jelenlétében akarta aláíratni az érintett gyerekkel.

A botrány kirobbanása után azon túl, hogy tömegek követelik Novák lemondását, sorra határolódnak el tőle, és a döntésétől a tanácsadói. Először Gundel-Takács Gábor, majd nem sokkal utána Lackfi János is bejelentette a távozását. Ezt követően Szörényi levente is lemondott a tanácsadói posztjáról, Tomán Szabina pedig nyilvánosan üzent a köztársasági elnöknek, miszerint „Nem leszek cinkos”.

És ha ez nem lenne elég, tegnap, azaz csütörtök délután maga Orbán Viktor is kemény kritikát fogalmazott meg a történtettek kapcsolatban sőt, egy alkotmánymódosítást is benyújtott, hogy többé ne lehessen kegyelmet adni olyan embernek, aki kiskorú ellen szándékos bűncselekményt követett el.

Egyébként Novák ugyan reagált nem régen arra a kérdésre, hogy miért adott kegyelmet K. Endrének – akiről úgy tudjuk, hogy Erdélybe menekült a botrány elől –, ám a reakciója koránt sem volt kielégítő.

Novák Katalin reagált, de nem válaszolt

– Undorodom a pedofíliától, az egyik leggusztustalanabb, legsúlyosabb bűncselekménynek tartom – jelentette ki Novák kedden, majd hozzátette: mindenkit emlékeztetne, a pedofilok elleni szigorúbb fellépésnek, a pedofil-nyilvántartás bevezetésének ő volt az egyik élharcosa. Megjegyezte, amellett, hogy politikai lejárató kampány zajlik ellene, az elnöki kegyelmi döntések indokolása nem nyilvános, vagyis nem szükséges elárulnia, miért cselekedett így.

Konkrét válasz nincs, mellébeszélés viszont annál inkább… Ez nem magyarázat egy egyértelmű kérdésre: miért kegyelmezett meg egy pedofil bűntársának? Amiként az is „sántít”, hogy a kegyelmi döntést nem kell megindokolni. Ennek nincs törvényi szabályozása, az, hogy évtizedek óta így szokás, egyszerűen kínos magyarázkodás. Ha akarna, ezen bármikor változtathatna.

Pénteken nagy tüntetés volt Budapesten, amelyen Novák Katalin lemondását követelték. Szombaton Bayer Zsolt publicista, kormánypárti véleményvezér a fideszes tábor nevében szólította meg Novák Katalint. Bayer azt mondta, Nováknak magyarázatot kell adni a döntésére, ami bár jogilag tiszta, de morális szempontból megérintette a kormánypárti közösséget. Délelőtt már arról érkeztek hírek, hogy Novák Katalin, katari útját megszakítva hazatért Budapestre.

Varga Judit szerepe a pedofil bűnsegéd kegyelmében

Azonban az ügyben nem Novák Katalin „döntött” egyedül. A kegyelmi eljárások szabályai szerint ugyanis az államfő hiába kegyelmez meg valakinek, ha a határozatot nem írja alá az éppen aktuális igazságügyi miniszter, akkor az nem is lép hatályba. Az eset időpontjában Varga Judit volt az illetékes tárcavetzető, tehát a közvélemény őt is ugyan olyan felelősnek tartja az ügyben, mint köztársasági elnököt.

A dolog egyik furcsa ellentmondása egyébként az, hogy a törvény egyáltalán nem tiltja, hogy Novák Katalin nyilvánosan megindokolja a kegyelmi döntését.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?