Hírek, Külföld

Vastaps Zelenszkij beszéde után az Európai Parlamentben: „Senki nem fog megtörni minket. Erősek vagyunk. Ukránok vagyunk”

Kedd délutánra összeült az Európai Parlament, hogy rendkívüli vita keretében átbeszéljék az orosz-ukrán háború helyzetét. Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij videóüzenetben szólalt fel, azt üzenve: országa a legjobb embereit áldozta fel az ukránok szabadságáért, miközben Oroszország terrorcselekményt és háborús bűnt követett el a megszállásukkal.

 

 

Az ukrán elnök a közösségi oldalán osztotta meg a videót, amelyben az EP brüsszeli politikusaihoz is szólt egyúttal. Mint ismert, Zalenszkij hétfőn kérte az Európai Unió vezetőitől, hogy rendkívüli eljárás keretében azonnal vegyék fel soraikba tagállamként Ukrajnát. Azóta nyolc uniós ország az ötlet mellé állt, kedden pedig Szijjártó Péter is bejelentette, hogy támogatja az ukránok EU-s csatlakozását.

Ennek a tükrében vette kezdetét az Európai Parlament rendkívüli ülésre. Az ukrán elnök videójában azt mondta, nem tud jó reggelt kívánni, jó napot, vagy estét, mert vannak akik számára ez a nap az utolsó. Volodimir Zelenszkij azt mondta az Európai Parlamentnek, hogy országa „a legjobb embereit adja oda” a szabadságért, azért, hogy egyenlő félként kezeljék.

 

– A legerősebbjeinket adjuk. Az ukránok hihetetlenek – mondta videóüzenetében a politikus, aki szerint az ukránok a földjükért és a szabadságukért harcolnak, majd hozzátette: „Senki nem fog beavatkozni szabadságunkba és országunkba. Senki nem fog megtörni minket. Erősek vagyunk. Ukránok vagyunk.

Zalenkszij terrorcselekménynek és háborús bűnnek minősíti Oroszország Harkov elleni rakéta- és rakétatámadását, majd saját embereihez fordulva kijelentette:

– Ez terror a város ellen, ez terror Harkov ellen, terror Ukrajna ellen. A (Szabadság) téren nem volt katonai célpont. A központi tér felé tartó rakéta nyílt, leplezetlen terror. Senki sem bocsát meg. Senki nem fogja elfelejteni. A Harkov elleni csapás háborús bűn.

Az elnök szerint Ukrajna fővárosának, Kijevnek a védelme az állam „kulcsfontosságú prioritása”. Az oroszoknak jelenleg Harkov és Kijev a legfontosabb célpontok, és Zalenszkij szerint Putyinnak egyedül az a célja, hogy megtörje az ukránokat és megtörje az ellenállásukat. „Fővárosunkba, valamint Harkovba tartanak”.

Volodimir Zelenszkij az ország zászlaja előtt ülve azt mondta, ezek lesznek az utolsó napok Ukrajna és az azt védő polgárok számára.

– Ukrajna nagyon nagy árat fizet az európai eszmékért: Emberek ezrei haltak meg, két forradalom, egy háború és öt napos teljes körű invázió.Nem forgatókönyvből olvasok, mert az ukrajnai forgatókönyvek szakasza véget ért. Most a halállal, a valódi élettel foglalkozunk– mondta.

Az ukrán kormányfő beszédében hangsúlyozta, hogy Ukrajna életeket áldoz fel azért, hogy szabad lehessen. „A legjobb embereinket adjuk oda, a legerősebbeket, a legértékesebbeket”.

Azt mondta, jelenleg is a bombázások közepette szólal meg. Reggel két rakétacsapást mértek Harkiv Szabadság terére, hangsúlyozva, egy Oroszországhoz közeli és régóta baráti kapcsolatokkal rendelkező városra, majd fájdalmasan hozzátette:

– Szeretnénk élve látni gyermekeinket, szerintem ez normális. A túlélésért küzdünk. Küzdünk azért, hogy egyenrangú tagjai legyünk Európának. Pontosan olyanok vagyunk, mint Önök. Tehát bizonyítsák be, hogy velünk vannak. Bizonyítsák be, hogy valóban európaiak, és akkor az élet győzni fog a halál felett, a fény pedig a sötétség felett. Dicsőség Ukrajnának!

Volodimir Zelenszkijt vastaps fogadta a beszéde után.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?