Külföld

Ezek a pokoli képek örökre a szemünkbe égtek – Pontosan két éve, hogy Olaszországba elért a koronavírus + Galéria

Éppen két éve, 2020. január 29-én azonosították a koronavírus első betegeit Olaszországban – Itália ma erre emlékezik. Európa és a világ az olasz kórházak poklából ismerhette meg, mi vár az emberiségre.

 

 

Pontosan két évvel ezelőtt történt: egy kínai turista házaspárt szállítottak a római Spallanzani kórházba fertőzés tüneteivel. A 2020. január 29-én kórházba került kínai férj és feleség volt az első azonosított Covid-19 beteg Olaszországban. A kínaiak római szállodájukban vették észre magukon a tüneteket – írja az MTI. A házaspár végül több, mint két hónapot töltött az intézményben, csak április második felében távozhattak, addigra már gyógyultan.

A többi azóta már történelem: január utolsó napján Olaszország felfüggesztette a Kínából érkező közvetlen légi járatokat, de a betegséget már nem lehetett megállítani. A legelső olasz beteget majdnem egy hónappal később, február 20-án azonosították a lombardiai Codogno kórházában, ahol a súlyos állapotú 38 éves Mattián, nem találva rosszulléte okát, elvégezték a Covid-19 tesztet. Február 24-től a gócpont Lombardia és Veneto több önkormányzatát zárlat alá helyezték, majd március 8-tól az egész országot, amely május 18-ig teljesen leállt.

Az utóbbi két év alatt több mint 10,5 millióan betegedtek meg, a halottak száma meghaladja a 145 ezret. A távirati iroda összesítése szerint a járvány első évében az olasz hazai össztermék (GDP) esése megközelítette a kilenc százalékot, és 1,2 millió munkahely szűnt meg. Tavalyi adat szerint az olaszok több mint 27 százaléka depressziós tüneteket mutat, a fiatalok között az arány meghaladja a 34 százalékot.

A világ az olasz kórházakban folyó emberfeletti küzdelem képsorait látva ismerte meg a koronavírus-járvány szörnyűségét. Galériánkban a két évvel ezelőtti eseményekre emlékezünk.

A koronavírus elleni harcban a közterületeket is fertőtlenítették - itt egy munkás Pisában dolgozik az utcán / Fotó: GettyImages

kép 1 / 13

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?