Belföld, Hírek

Taxishiénák az ukrán határon, 150 ezer forint egy fuvar Budapestre

Megjelentek a magyar–ukrán határon a nyomor vámszedői. A Migration Aid beszámolója szerint a taxishiénák 150 ezer forintért viszik el az Ukrajnából gyalog érkezőket Budapestre. A menekülteknek segítséget nyújtó, 2015-ben alakult civil szervezet próbál megoldást találni a helyzetre, és ehhez segítséget kér.

 

 

A szervezet nagy kapacitású, hét-kilenc fő utazására alkalmas gépkocsikat keres sofőrrel, akik akár a helyi vasútállomásra, akár Budapestre tudnak szállítani embereket. Mint írják, feltölthető (prepaid) üzemanyagkártyákat gyűjtenek, hogy a szervezet beszálljon a szállítást felajánlók üzemanyagköltségeibe.

Tapasztalataik szerint egyre több ukrán menekültnek nincs szállása. Arról írnak, amiről a Szabad Európa is az alább olvasható, külön cikkben számolt be, hogy a magyar menekültügyi rendszer kapacitásait az elmúlt években szinte teljesen leépítették, nincs elég befogadóállomás.

Azt kérik, hogy aki fel tud ajánlani szálláslehetőséget, jelezze a szervezetnek, amely megpróbálja megszervezni, hogy a felajánlott szállásokra eljuttassa a határról a menekülteket.

Aki segítene, az az [email protected] e-mail-címre írhatja meg, hogy hol található a szállás, és hány embert, mennyi időre, milyen megkötésekkel tud ott elszállásolni. Mivel jelenleg napi több száz e-mailt kell feldolgozniuk, azt kérik, hogy a levélírók az e-mail tárgy rovatába mindenképpen írják bele, hogy Szállásfelajánlás, mert ezeket az e-maileket külön kezelik.

A Migration Aid önkénteseinek is keres a határ mentén szállásokat. Négy-öt fős csoportokban szeretnék őket elszállásolni, minél közelebb az egyes határátkelőkhöz. Tárgyi adományokat a szervezet csak akkor kezd gyűjteni, ha önkéntesei a határon pontosan felmérték az igényeket.

 

forrás: szabadeuropa.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?