Belföld

Brüsszelbe rendelte Orbán Viktort az Európai Néppárt vezetése: figyelmeztetik, hogy vannak korlátok, amiket tiszteletben kell tartania

Az Európai Néppárt (EPP) vezetősége május elején tisztázó beszélgetésre akarja hívni Brüsszelbe Orbán Viktor miniszterelnököt — írja a Népszava német lapinformációkra hivatkozva. A Die Welt ugyanis a Der Spiegel értesüléseire hivatkozva (egyik érintett lap online kiadásában sem taltuk a hivatkozott cikket) azt írja, hogy
Joseph Daul, az EPP elnöke és Manfred Weber frakcióvezető azt szeretnék megtudni a frissen újraválasztott magyar kormányfőtől, hogy folytatni kívánja-e Magyarország átalakítását „illiberális demokráciává”.

„Vannak korlátok, amiket neki (Orbán Viktornak – a szerk.) is tiszteletben kell tartania. És ezt világossá akarjuk tenni a számára” — idézi a lap Manfred Webert.

Manfred Weber most már tényleg szőnyeg széllére állíthatja Orbán Viktort | Fotó: 168ora.hu

 
Az Európai Néppárt aggódik, hogy a Fidesz április eleji győzelme bebetonozza az „illiberális demokráciát”, amit autoriter kormányzás és erős állam jellemez. Egy évvel az európai parlamenti választások előtt, az EPP vezetősége szeretne ennek véget vetni.
 
A német lapok információi szerint az Európai Parlament német kereszténydemokrata és keresztényszocilaista képviselői egy strasbourgi összejövetelen komoly aggályaikat fogalmazták meg a magyarországi helyzettel kapcsolatban. Az aacheni Sabine Verheyen azt mondta, választói folyamatosan felelősségre vonják azért, hogy a néppárt jó viszonyt ápol Orbán Viktorral. A brandenburgi Christian Ehler a tudományos kutatókat érintő korlátozásokat tette szóvá. A bajor Markus Ferber pedig arra szólított fel, hogy át kell gondolni a jogállamiságtól elforduló kelet-európai tagállamokkal ápolt viszonyt.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?