Hírek, Külföld

Az amerikai hírszerzés állítja: Putyin már kiadta a parancsot a háborúra

Tovább nő a fenyegetés az orosz-ukrán konfliktus miatt. Az amerikai hírszerzés szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök már kiadta a parancsot a csapatainak, hogy indítsanak inváziót Ukrajna ellen.

 

 

– A hírszerzés azt állítja, hogy az orosz katonák most már megkapták a parancsot az invázió folytatására – mondta David Martin vasárnap a CBS Newsnak.

A férfi szerint az orosz katonák egyre közelebb kerülnek az ukrán határhoz, ráadásul a helyszínen lévő parancsnokok már most konkrét terveket készítenek arról, hogyan hajtanák végre az akciót.

A Blikk is megírta, hogy Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján korábban azt mondta, meg van győződve róla, hogy Putyin orosz elnök már korábban meghozta a döntést Ukrajna lerohanásáról.

Ezt követően vasárnap Amerika vezető külügyi tisztviselői arra figyelmeztettek, hogy Putyin lépései azt jelzik, hogy Oroszország „halálosan komolyan” gondolja Ukrajna megszállását, de egyúttal továbbra is kitartanak amellett, hogy ez valószínűleg nem fenyegeti az amerikai csapatokat.

– Olyan dolgokat gyűjtött össze (Oroszország), amelyekre szükség van egy sikeres invázióhoz – mondta Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter az ABC-nek, majd hozzátette: az amerikai vezetés bízik benne, hogy valójában nem az történik, mint amit Putyin tettei sejtetnek.

– Természetesen soha nem tudod megjósolni, hogy mi fog majd történni – mondta a védelmi miniszter, hozzátéve: a Pentagon „minden lehetőséget számol”.

Arra a kérdésre, hogy mekkora az esélye annak, hogy Putyin blöfföl, Antony Blinken külügyminiszter azt mondta a CNN -nek: „Minden, amit látunk, azt sugallja, hogy ez halálosan komoly, és egy invázió szélén állunk” – írja a DailyMail.

Az orosz-ukrán konfliktus elharapódzása miatt több európai vezető is próbálta csillapítani az indulatokat a két ország között a háború elkerülése érdekében. Emmanuel Macron vasárnap csaknem kétórás telefonbeszélgetést folytatott Vlagyimir Putyinnal, amely során mindketten arra jutottak, hogy a diplomáciai eszközöket kell előtérbe helyezniük a háború helyett. Ezért is érdekes az amerikai hírszerzés ezzel élesen szembemenő nyilatkozata. Arról is beszámoltunk, hogy az oroszok Z betűs jelzéssel ellátott tankokkal és páncélozott járművekkel indult el Ukrajna felé.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?