Életmód, Érdekes, Külföld

14 tény Dél-Koreáról, amiről a külföldiek soha nem hallottak

Minden turista tudja, hogy Dél-Korea olyan, mintha egy teljesen más bolygóra utaznánk. Itt még a legnyilvánvalóbb dolgok, például az ételek is képesek meglepetést okozni a távolról érkező embereknek. Ez az ország saját szépségszabályokkal rendelkezik, ahogy a gyereknevelés és iskolai oktatás terén is egyedi nézeteket vallanak. Elmerültünk kicsit a koreai életstílusban, hogy olyan furcsa szokásokat, szabályokat és hagyományokat gyűjtsünk össze, amikről érdemes mesélni.

 

 

 

1 A koreai nők pokrócokkal a térdükön ülnek.

Koreai dolgok 5

Általában 3 fő oka van annak, hogy a koreai nők takarót tesznek a térdükre. K-pop bálványok, TV-műsorok vendégei és a hagyomány, miszerint gyakran használják őket kávézókban és éttermekben. A televíziós bálványok között ez egy rendkívül népszerű szokás, mivel gyakran kényelmetlenül érzik magukat a túlságosan rövid szoknyában vagy ruhában a színpadon. Az operatőrök számos különböző szögből rögzítik a műsorokat, így kockázatos, hogy esetleg olyan mutat a kamera, amit nem kellene. A bálványok ezzel egyrészt tiszteletüket fejezik ki a nézőközönségük iránt, ráadásul néha tényleg elég hideg is tud lenni a stúdiókban, különösen, ha mozdulatlanul állnak vagy ülnek a vendégek. Nem utolsó sorban ez a pokróc dolog a koreai kultúra részét képezi – Koreában tiszteletreméltónak számít, ha ülve letakarják a lábukat egy takaróval vagy fátyollal.

Az emberek gyakran tesznek pokrócot a térdükre, hogy a miniszoknyák viselésekor ne villantsanak semmit, így gyakorlatilag a takaró náluk a szerénység szimbóluma is egyben.

2 A nők nevetés közben eltakarják a szájukat.

Koreai dolgok 6

Úgy gondolják, hogy a nyilvános nevetés az etikett megsértésének számít. Ha valami megnevetteti őket, általában félrenéznek, vagy megpróbálják elrejteni a mosolyukat. És ez még a saját családjuk körében is így van. Ha tehát látsz egy koreai nőt, aki eltakarja a száját, valószínűleg nevet, és nem ásít.

Amikor megdöbbennek, zavarban vannak, gyászolnak vagy félnek, gyakran eltakarják a kezükkel az arcukat. Ha valami kínos dolgot látnak, valószínűleg elfordítják a fejüket, hogy legyenek szemtanúi az adott pillanatnak. Például, ha egy pár nyilvánosan csókolózik, nem néznek rájuk, hogy a pár ne érezze magát zavarban emiatt. Az esküvők szempontjából is hasonlóan érdekes a világnézetük: úgy tartják például, hogy ha egy menyasszony mosolyog az esküvő közben, akkor az azt jelenti, hogy az élete végéig szomorú lesz és nehézségei lesznek.

3 A női testben a V- és S-vonalakat értékelik.

Koreai dolgok 7

A V-vonal alatt hegyes állat értik. Úgy gondolják, hogy ez a legjobb a lányok és a fiúk számára is, mert elegánsabbá teszi őket. Ha valaki azt mondja, hogy hegyes állad van, az valójában bóknak számít Koreában, még akkor is, ha külföldi vagy.

Az S-vonal a női test körvonalát jelenti, ez a homokóra testforma karcsúbb változata. Ha egy koreai férfi azt mondja, hogy gyönyörű V- és S-vonalaid vannak, az azt jelenti, hogy tetszik neki az állad és a tested. Az őrült S-vonal eléréséhez a koreai nők csökkentik a nátriumbevitelüket, és általában követik a keto diétát. Néha még időszakos böjtöt is tartanak.


4 Nagyon jó ételek vannak a helyi kórházakban.

A koreai kórházakban mindennap különböző ételeket szolgálnak fel, a kagylóleves pedig hagyományos előételnek számít, amit gyakran rizs és kimchi kísér. A koreai levesek gyakorlatilag fő ételnek számítanak Észak- és Dél-Koreában. Általában minden étkezéshez ezt esznek, mert nem kell hozzájuk sok hozzávaló, és meglehetősen egyszerű elkészíteni őket. Rengetegféle leves létezik.

5 Barbie babák helyett K-pop bálványokat árulnak.

A K-pop énekesek annyira népszerűek, hogy bármelyik boltban megvásárolhatod a róluk mintázott kis babákat. A fenti képen a BTS együttes tagjai láthatók.

6 Minden járművezetőnek alkoholtesztet kell végeznie.

Koreai dolgok 8

Este, gyakran pénteken és szombaton, a koreai rendőrök blokkolják az út egyik oldalát, és minden sofőrt ellenőriznek. Ha meglátsz egy járőrautót, félre kell állnod, le kell húznod az ablakot, és alkoholtesztet kell csinálnod. Az ittas vezetőket akár 3 év, de rosszabb esetben akár életfogytiglani börtönbüntetésre is ítélhetik.

7 November 11-én ünneplik a szerelem napját.

Ezt az ünnepet Pepero-napnak hívják  – a különböző cukormázzal borított édes kenyérrudakról kapta a nevét – és 11/11-én ünneplik. Ilyenkor a szerelmes párok ajándékokat adnak nem csak egymásnak, de a barátaiknak és rokonaiknak is. A Pepero Day valódi eredete máig ismeretlen: egyesek szerint a 80-as évek iskoláslány-trendje ihlette, mások szerint az ünnepet a kenyérrudakat gyártó Lotte találta ki.

8 Esős évszakban sem kell otthon maradnod.

Ez lehet az egyik legérdekesebb tény Koreával kapcsolatban. A monszunszezon Koreában júniusban kezdődik és július közepén ér véget. Ebben az időszakban néha vannak áradások, de az autók ilyenkor is közlekednek, és az emberek térdig sétálnak a vízben egy esernyővel a kezükben. Koreában a tél általában hideg és száraz, a nyár pedig forró és nedves. Ennek ellenére nem tanácsos Koreába látogatni az esős évszakban, mivel itt tényleg állandóan esik az eső. A legjobb, ha tavasszal vagy ősszel látogatsz ide, és ha nem zavar a hideg, a tél is jó választás lehet.

9 A spórolós turisták gyakran szaunákban alszanak.

Koreai dolgok 9

A koreai nyilvános fürdőket vagy szaunákat jjimjilbangnak hívják. A rövid időre az országba érkező turisták gyakran töltik itt az idejüket, a helyiek pedig munka vagy egy nagy buli után érkeznek ide, hogy feltöltődjenek. A bejáratnál yangmeorit húznak a fejükre, ami egy olyan törölköző, amit a fejre kell tenni. Bent kanapék és játszószobák is találhatók a gyerekek számára.

10 A koreaiak nem beszélnek ellenkező neművel, ha kapcsolatban vannak.

Koreai dolgok 10

Dél-Koreában a legtöbb ember nem hiszi el, hogy a férfiak és a nők tényleg lehetnek csak barátok. Tehát amikor egy srác és egy lány kapcsolatba lép, többé nem találkozik az ellenkező nemű barátaival.

Koreában épp ezért, hiába vagy például gyerekkorod óta jóban egy ellenkező nemű személlyel, az idő haladtával, ahogy öregedtek és megházasodtok, ez a barátság mindenképpen kifakul majd. A koreaiak egyszerűen nem akarják, hogy az életükhöz tartozó ellenkező nemű barátok esetlegesen érzelmeket ébresszenek bennük.

11 A koreaiak szeretik melegen tartani a kezüket.

Koreai dolgok 11

Ha egy koreai fodrászatba, szépségszalonba vagy más helyre mész, valószínűleg kézmelegítőt kínálnak majd neked, még akkor is, ha az épületben egyébként meleg van.

Ezek a kézmelegítők órákig melegen maradnak, és nagyon népszerűek a koreai kultúrában. Sokféle méretben kaphatók, és attól függően, hogy mennyi ideig maradnak melegen, nagyon különbözőek lehetnek. Vannak olyan melegítők, amik elég kicsik ahhoz, hogy a zsebben vagy cipőben hordhassák őket az emberek. Fontos tudni, hogy ezek olykor nagyon forróak is lehetnek, ezért tanácsos óvatosnak lenni, mielőtt közvetlenül a bőrödre tennéd őket. Az aktiválásukhoz egyszerűen ki kell venni őket a csomagolásból és alaposan felrázni őket.

 

 

 

 

12 Az iskolákban szülői őrjáratot tartanak.

Koreai dolgok 12

„Iskolaszülő rendőrség”

Minden nap 2 szülő ellenőrzi az iskolákat: figyelik az oktatási folyamatot, és meggyőződnek arról, hogy minden rendben van-e. Ezenkívül a szülők megkóstolják az iskolai ételeket is, hogy lássák, hogyan bánnak a gyermekeikkel táplálkozás szempontjából. Amikor az apák és anyák járőröznek az iskolában, felveszik az egyenruhát, és van egy ütemtervük is, hogy mit kell tenniük, és mikor kell elvégezniük. Van egy külön helyiség is, ahol pihenhetnek a szünetekben.

13 A koreai szülők mindig követik gyermekeiket.

Koreai dolgok 13

A koreai családokban nagyon gyakran az apák dolgoznak, és az anyák nevelik a gyerekeket: néha annyira belemerülnek ebbe a folyamatba, hogy teljesen elveszítik a saját életüket és személyiségüket. Teljesen mindegy, mit csinál a gyerekük, az anyának mindig mindenben aktívan részt kell vennie.

Egy  régóta Koreában élő blogger ezt a történetet mesélte el: „Korábban a lányom egyedül járt a városban, most pedig mindenhova vele kell mennem. Nemrég megkérdezték tőle: “Igaz, hogy téged örökbe fogadtak?” A koreaiak ugyanis úgy vélik, hogy egy igazi anya nem lehet ennyire közömbös a gyermeke iránt, és nem engedheti, hogy egyedül mászkáljon.”

Ezek után a bloggernek mindenhova el kellett kísérnie lányát, még a lánya főszereplésével készülő műsor forgatására is.

14 Nincs szükségük teljes csendre és sötétségre az alváshoz.

Koreai dolgok 14

A koreai gyerekeket nem úgy fektetik le, hogy tökéletes csend és sötét van a szobában. A világos és zajos helyiségekben tanítják őket elaludni, mert így erősítik idegrendszerüket. Felnőtté válva így regenerálni tudják majd az energiájukat, még akkor is, ha csak egy kis idejük van pihenni, például amikor vonaton vagy buszon utaznak. A koreaiak szinte bárhol, bármilyen körülmények között képesek elaludni.

Jártál már Dél-Koreában? Mi tetszett ott neked leginkább?

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?