Hírek, Külföld

Felesége levágott fejével sétált az utcán

Borzalmas becsületgyilkosságról számoltak be Iránban. Egy férfi a bátyja segítésével lefejezte az alig 17 éves feleségét, majd a utcán, nyilvánosan hordozta körbe a fejét.

 

 

Nagy felháborodást váltott ki Iránban az a videó, amelyen az látható, hogy a férj büszkén és nevetve sétál az utcán, miközben az egyik kezében a 17 éves felesége levágott fejét, a másikban a lefejezéshez használt kést tartja.

A gyilkosság Ahváz városában történt vasárnap. Az iráni férfi a bátyja segítésével lefejezte az alig 17 éves feleségét, akit házasságtöréssel vádolt meg. A helyi beszámolók szerint a férj, Sajjad Heydari házasságtöréssel vádolta meg a 17 éves feleséget, Mona Heydarit. A lányt 12 éves korában kényszerítették rá, hogy hozzámenjen Sajjadhoz.

A pár hároméves fiát állítólag a férj arra használta fel, hogy a fiatal feleségre nyomást gyakoroljon, és a családon belüli erőszak, illetve a válási szándék ellenére maradjon, de ő Törökországba szökött.

Sajjad és apja azonban visszavitte a lányt Iránba, majd a férj a testvére segítségével megkötözte és levágta a fejét, majd kidobta holttestét. Sajjad a meggyilkolt felesége fejével vonult végig az utcán. Az állami napilap, az Iran tájékoztatása szerint a gyilkosokat a rendőrség letartóztatta.

Az esetre reagálva több jogvédő szervezet és jogász is az iráni nővédelmi törvény megreformálását sürgette és a legális házasodási korhatár megemelését követelte, amely jelenleg mindössze 13 év a lányok számára. Iránban egyébként nem telik el hét, hogy ne kerülne a címlapokra egy becsületgyilkosságról szóló hír.

Az állami Sharq napilap egy 2019-ben megjelent jelentésében azt írta, hogy Iránban évente átlagosan 375–450 becsületgyilkosságot követnek el.

forrás: hirado.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?