Belföld, Hírek

Időjárás: visszatér a nagy hőség, kiadták a riasztást, de itt még nincs vége

Nem csak a hőség, de a zivatarok miatt is kiadtak riasztást az országban.

 

 




 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint pénteken a kevés felhő mellett ismét sok napsütés várható, a középső tájakon élénk délies széllel. Legfeljebb a nyugati határvidékre sodródhat be délután egy-egy zápor, zivatar. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29-35 fok között várható. Késő estére 17-25 fok közé hűl le a levegő. Péntekre a zivatarok miatt Vas és Győr-Moson-Sopron megyére adtak ki elsőfokú riasztást, ám a hőség miatt majdnem a fél országban riasztás van érvényben.

Riasztást adtak ki a hőség miatt péntekre / Fotó: met.hu

Szombaton többnyire sok napsütés várható gomoly- és fátyolfelhőkkel, de északnyugaton, északon erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és arrafelé elszórtan, másutt legfeljebb néhol alakulhat ki zápor, zivatar. Általában mérsékelt marad a légmozgás, de zivatar környezetében erős vagy viharos széllökések is várhatók. A csúcshőmérséklet 29-35 fok között várható. Szombaton már egyre több helyen kell számolni zivatarokkal, a fél országra elsőfokú riasztást adtak ki, ahogy a rekkenő hőség miatt is.

A fél országra riasztást adtak ki a zivatarok miatt szombatra / Fotó: met.hu

Több megyében is rekkenő hőség lesz szombaton, ki is adták az elsőfokú riasztást / Fotó: met.hu

 

 

 

 

Vasárnap a sok napsütés mellett nyugaton és északon lehet erőteljesebb gomolyfelhő-képződés, emellett fátyolfelhőzet is megjelenik. Nyugaton és északon elszórtan, legkisebb eséllyel délkeleten alakulhat ki zápor, zivatar. A többnyire nyugati, északnyugati szelet többfelé élénk lökések kísérik, zivatarban viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15-22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30-36 fok között valószínű. Vasárnap is számolni kell a zivatarokkal, ekkor is a fél országra elsőfokú riasztást adtak ki. A kánikula miatt négy megyében elsőfokúról másodfokúra emelték a figyelmeztetést.

A zivatarok miatt van érvényben riasztás vasárnapra / Fotó: met.hu

Hőség miatt már másodfokú riasztás is érvényben lesz vasárnap / Fotó: met.hu

Hétfőn a délkeleti országrész kivételével a napsütés mellett már erőteljes gomolyfelhő-képződésre van kilátás. Délkeleten kisebb eséllyel, másutt szórványosan valószínű zápor, zivatar. A déli, majd késő délutántól, estétől északnyugaton az északnyugatira forduló szelet kísérik nagy területen élénk széllökések, illetve zivatarban a szél viharossá fokozódhat. A minimum-hőmérsékletek 16-23, a maximumok 29-37 fok között alakulnak, délkeleten lesz a legmelegebb. Hétfőn már majdnem az egész országban elsőfokú riasztás lesz érvényben a zivatarok miatt, két megyét leszámítva. A hőség miatt pedig továbbra is első- és másodfokú riasztás van érvényben.

Zivatar miatt majdnem az egész országra elsőfokú riasztást adtak ki hétfőre / Fotó: met,hu

A hőség miatt a szombati naphoz képest plusz egy megyében emelték másodfokúra a riasztást / Fotó: met.hu

 

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?