Belföld, Hírek

Merkely Béla kijelentette: egyáltalán nem ajánlja fiataloknak a harmadik oltást

A szakember szerint az a legfontosabb, hogy az első és második oltást felvettek száma növekedjen.

 

 

 




 

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora Fürjes Balázzsal, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárával beszélgetett a koronavírus-járvány negyedik hullámáról, s szóba került a vakcinák új variánsok elleni védelme, illetve a harmadik oltás kérdésköre is.

A szakember elmondta, hogy a harmadik oltást leginkább azok számára javasolják, akiknek gyenge az immunrendszerük, vagy idősek. Mindenki más esetében a legfontosabb az, hogy az első két oltást felvegye, ugyanis az is hatalmas védettséget ad a vírus ellen.

A professzor arról is beszélt, hogy egyáltalán nem ajánlja a harmadik oltást a fiatalok számára, ahogy a várandós nőknek sem javasolja annak felvételét.

A szakember szerint valószínűleg lesz negyedik hullám, de egyáltalán nem lesz olyan súlyos, mint a második vagy a harmadik, és úgy véli, egészen minimális az esély arra, hogy valaki az oltottak közül súlyosan megbetegedjen a fertőzés miatt, „halmozott fertőzés csak a nem oltott populációban lehet”.

Hozzátette, hogy az új variánsok járványhullámot csak akkor tudnak létrehozni, ha kellő számú kitett egyén van, azaz olyanok, akik nem vették fel az oltást a koronavírus ellen. Az oltási kampány jelenleg is zajlik, a háziorvosok és az egyetemisták is segítik a kampányt. Magyarország pedig elegendő oltással rendelkezik, és az egészségügyi dolgozókból sincs hiány.

Senki nem lehet biztos abban, hogy egy ilyen megbetegedést túlél, csak akkor, ha felveszi mind a két oltást

− zárta a beszélgetést Merkely Béla.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?