Étel/Recept, Külföld

Az amerikai gyerekek majdnem fele azt hiszi, hogy a bacon és a hotdog növényi eredetű

Egy tanulmány szerint az Egyesült Államokban élő 4-7 éves gyerekek jelentős része úgy gondolja, hogy a hotdog, a hamburger és a szalonna növényekből származik.

 

 

 

A Journal of Environmental Psychology című folyóiratban megjelent tanulmányban egy pszichológuscsoport arra kérte a gyerekeket, hogy kategorizáljanak néhány élelmiszert, köztük sajtot, sült krumplit, szalonnát, pattogatott kukoricát, garnélarákot, mandulát és tojást. A válaszok számos meglepetést tartogattak, többek között azt, hogy a 176 résztvevő 47 százaléka úgy vélte, hogy a sült krumpli állatoki eredetű, írja az iflscience.com.

A sajtot gyakran tévesen növényi eredetűnek azonosították, 44 százalékuk tévesen jelölte meg az eredetét. A szalonnáról 41 százalék azt hitte, hogy növényből származik (bárcsak), és 40 százalék mondta ugyanezt a hot dogról. Még a csirkefalatkákat is, amelyeknek a nevében köztudottan csirke szerepel, 38 százalékuk tévesen növényként azonosította.

A popcornt és a mandulát is állati eredetűnek gondolta a gyerekek több mint 30 százaléka

– írja a csapat a jelentésében.

Amellett, hogy felmérték a gyerekek tudását az élelmiszerek eredetéről, a csapat azt is megvizsgálta, hogy a gyerekek szerint milyen állatokat és növényeket lehet és nem lehet enni. Úgy tűnik, hogy nagy a zűrzavar azzal kapcsolatban, hogy mi ehető és mi nem: a többség úgy véli, hogy a tehén (77 százalék), a sertés (73 százalék) és a csirke (65 százalék) ehetetlen. A homokot 1 százalék tartotta ehetőnek, ötször kevesebben, mint ahányan a macskát egyfajta ételnek tartották.

A tanulmány a csapat szerint egy lehetőség is lehet.

„A legtöbb gyerek az Egyesült Államokban […] állati eredetű termékeket fogyaszt, de a felnőttekkel ellentétben, a gyerekek naiv húsevőknek tűnnek” – írta a csapat az értekezésben. „A jelenlegi tanulmány azt sugallja, hogy a gyerekek tudtukon kívül esznek húst. A gyermekkor ezért egy olyan egyedülálló lehetőséget jelenthet, amelynek során az élethosszig tartó növényi alapú étrend könnyebben kialakítható, mint az élet későbbi szakaszában”.

A kutatócsoport úgy véli, hogy a hiányos ismeretek egy része annak tudható be, hogy a szülők visszatartják a tudást arról, hogy honnan származik a hús, mivel úgy gondolják, hogy ez túl borzalmas ahhoz, hogy a gyerekek ilyen fiatal korban megtanulják.

Azzal, hogy nyitottabbak vagyunk az élelmiszerek eredetével kapcsolatban (azaz elmondjuk a gyerekeknek, hogyan készült a kolbász), a csapat úgy véli, hogy a gyerekek természetes módon vonzódhatnak a növényi alapú élelmiszerek felé.

„Családi szinten a klímaaktivizmus kezdődhet a vacsoraasztalnál ” – írják a kutatók.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?