Hírek, Külföld

Új világrendet jelent be Moszkva és Peking

Fordulat előtt áll a világ: Kína támogatja Oroszország biztonsági igényeit – ez szerepel majd Putyin és Hszi Csin-ping kínai elnök által aláírt közös nyilatkozatban, amit a pekingi téli olimpia megnyitása alkalmából adnak ki.

 

 

A két világhatalom vezetője egy állásponton van a globális biztonság kérdésében, az olimpiai nyitóünnepség előtti megbeszéléseikre pedig már készül a közös nyilatkozat „a nemzetközi kapcsolatok új korszakáról” – ezt jelentette be Jurij Usakov, a Kreml külpolitikai főtanácsadója.

Hogy ez még csak az új Jalta előszele, vagy hogy ez a támogatás miben merülne ki, az egyelőre nem világos. Ám az tény hogy Kína és az Egyesült Államok kapcsolata – hasonlóan Oroszországhoz – történelmi mélyponton van.

Elsősorban az hogy, Kína azonos platformra került Oroszországgal, a globális térben értelmezhető: mindkét nagyhatalom jobban szeretné, hogy az Egyesült Államok tartsa a tisztes távolságot érdekszférájától. Kínának pedig mibe zavar be éppen a Biden vezetés? Például a Tajvannal kapcsolatos elképzeléseibe, mivel a szigetország a világ egyik legnagyobb és a Nyugat számára legfontosabb chipelőállítója.

De az Európai Unió és benne a volt keleti blokk és Magyarország helyzete is vitatottá válhat.

Oroszország mint ismert decemberben két szerződéstervezetet adott át az Egyesült Államoknak, amelyek megkötése – megítélése szerint – jogi garanciát jelentene számára arra nézve, hogy

  • a NATO nem fogad be több volt szovjet tagköztársaságot, tehát Ukrajnát sem.
  • nem telepít csapásmérő eszközöket az Oroszországgal szomszédos területekre, nem hoz létre bázisokat ott;
  • az 1997-es szintre csökkenti katonai infrastruktúráját – amikor Moszkva és a szövetség együttműködési alapokmányát aláírták. Ez Magyarországot is érintené, és az Orbán–Putyin-sajtótájékoztatón is szóba került az orosz elnök részéről.

A válasz már meg is érkezett ezekre a követelésekre: mint a spanyol El Pais megírta: a NATO elfogadhatatlannak találta a Kreml követelését, ám nyitottak új megállapodásokra és további tárgyalásokra, utóbbinak feltételül szabják az orosz fegyveresek erők visszavonását az ukrán határ közeléből. Ezt viszont azzal hálálnák meg, hogy nem helyeznek el rakétarendszereket és katonai alakulatokat Ukrajna területén.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?