Belföld, Hírek

Kövér László havi fizetése közel bruttó 3,5 millió forintra nőhet márciustól

Az Országgyűlés elnöke 200 ezerrel kereshet többet a béremelkedéssel. A parlamenti képviselők bruttó alapbére pedig 1 millió 284 ezer forintra nőhet.

 

 

Akár 75 ezer forinttal is emelkedhet márciustól az országgyűlési képviselők fizetése, így a bruttó alapbér az 1,3 millió forintot is elérheti. Ennél azonban szinte minden parlamenti politikus többet keres majd, a bizottsági helyek után, valamint a különböző tisztségekért ugyanis pluszpénz jár.

 

 

A legjobban azonban Kövér László házelnök járhat, az ő fizetése ugyanis akár 200 ezer forinttal is magasabb lehet

– mutat rá az rtl.hu.

Az Országgyűlés elnöke ugyanis az alapbér 2,7-szeresének megfelelő összeget keres, vagyis több mint nyolcszor annyit, mint egy átlagos magyar munkavállaló.

Ha márciustól 200 ezerrel több lesz a fizetése, már csaknem bruttó 3,5 millió forintot vihet haza.

Az országgyűlési törvény 2018-as módosítása értelmében a képviselők mindig az előző évi bruttó átlagkereset háromszorosának megfelelő összeget keresnek. Varga Mihály pénzügyminiszter múlt héten 428 ezer forintos átlagkeresetről írt Facebook-oldalán, így

 

 

ha a várakozásoknak megfelelően valóban 25 ezer forinttal nő az átlagbér (az előző évben ez 403 ezer forint volt), akkor a képviselők fizetése 75 ezer forinttal emelkedik.

A bruttó alapbér így 1 millió 284 ezer forintra emelkedne, ám a bizottsági tagsággal növelni lehet ezt az összeget. Egy bizottsági tagság esetén 1 millió 540 ezer forint a fizetés, két bizottsági hely esetén pedig már csaknem 1,8 millió forint.

 

 

Mivel a frakcióvezetők az átlagbér hatszorosát keresik, így ők márciustól akár több mint bruttó 2,5 millió forintot vihetnek haza, csakúgy mint az Országgyűlés alelnökei. A bizottsági elnökök fizetése 2,2 millió forint, míg az alelnököké pedig 1,9 millió forint lehet az emelés után.

A képviselők ugyanakkor fizetésükön felül számos egyéb juttatást kapnak, amelyek szintén az alapilletményhez igazodnak, így ezek is emelkednek majd.

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?