Belföld, Hírek

Csirkefarhát, airfryer, okosóra – Mostantól ezek alapján számolják az inflációt

Frissítette a KSH annak listáját, mi mindennek az árát kell megnézni az infláció kiszámolásakor. Felkerült rá sok más mellett az airfryer, az okosóra és a csirke far-hát is.

 

 

 

Új év, új inflációs szám – a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette nemcsak azt, hogy 3,8 százalékos volt az átlagos áremelkedés 2024 januárjában, hanem azt is, hogy idén milyen áruknak és szolgáltatásoknak az árából számolja ki az inflációt – írja a hvg.hu.

Kiderült, hogy a KSH közel ezer fajta termék és szolgáltatás árát vizsgálja meg hónapról hónapra Budapesten és a 19 megyében, így összesen nagyjából 80 ezer különböző tétel árváltozásából áll össze a végső inflációs adat. Az egyik leghosszabb rész a listán nem meglepő módon az élelmiszereké, amelybe idén belekerül a csirke far-hát is. Ez azért érdekes, mert amikor árstopot vezettek be, ez volt az egyetlen olyan termék, amely nem volt a része az inflációs kosárnak, annyira olcsó volt, hogy nem igazán számított, mennyivel kerül többe vagy kevesebbe. Emellett látható a listában az is, hogy egyre több áru a korábbinál sokkal kisebb kiszerelésben kerül a polcokra.

A ruháknál a legnagyobb változás az, hogy mostantól a inflációs adatba számít a használt ruha árának változása is. Amikor válság van, spórol az ember – most ez is látszik a kosár változásán.

A tartós cikkek között most vették fel a listára a beépíthető indukciós főzőlapot és az airfryert.

Mostantól ellenben nem számít bele az inflációba az egykor fontos áruk közül sem a közepes méretű szótár, sem az ébresztőóra, sem a zsebszámológép, de még a GPS autós navigátor sem. Szimbolikus kicsit, hogy pont ekkor került viszont fel a szélvédőre, műszerfalra szerelhető autós telefontartó.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?