Hírek

Az omikronra is lehet gyanakodni a karácsonyi asztal körül, ha ez az új tünet jelentkezik

Továbbra sem lehet fellélegezni a koronavírus új variánsa, az omikron miatt. Bár úgy tűnik, hogy a legújabb kutatások szerint az omikron variáns gyengébb lefolyású, ugyanakkor nagyon gyorsan terjed és kellemetlen mellékhatásai is lehetnek.

 

 

A legismertebb mellékhatások az orrdugulás, a torokkaparás, a nyak körüli izmok fájdalma, sőt a felborult bélműködés is, azonban a tüdőt kevésbé károsítja, mint a korábbi változatok. A brit egészségügyi biztonsági hivatal adatai szerint az új variánssal fertőzötteknél 50–70 százalékkal alacsonyabb a kórházi kezelés kockázata, mint a delta esetében, ami viszont feltétlenül jó hír. – írta a cikkében az Index.

Az már a korábbi variánsoknál tudni lehetett, hogy a vírus ízlelés és szaglás vesztést okoz. A korábbi mellékhatások mellé az omikron most az étvágytalanságot és a tompaságot hozta el a brit kutatók szerint. Ez különösen feltűnő lehet a karácsonyi ebédlőasztalok körül. Persze, az étvágytalanságot okozhatja az előző nap felfalt mérhetetlen mennyiségű bejgli is…

Az viszont biztosnak tűnik, hogy az adatok alapján a korábban ismert mellékhatások csak az omikronnal fertőzöttek ötven százalékánál tapasztalható.

Szintén a ZOE Covid Symptom Study kutatói állapították meg azt is, hogy a harmadik Pfizer-oltást követő tíz héten belül jelentősen csökken annak védőhatása az omikron-variánssal szemben. A kutatók megállapították, hogy tíz héten belül a három vakcina által nyújtott védettség 70 százalékról 45 százalékra esik, így most azt vizsgálják, hogy szükség van-e egy esetleges negyedik oltásra.

Az osztrákok egyelőre óvatosan kezelik a kérdést. Egyelőre nem ajánlják, de az omikron terjedése miatt később – hat hónappal a harmadik vakcina beadása után – már javaslatot tehetnek rá. Portugáliában a jelenlegi megbetegedések kétharmadáért az omikron felelős, a fertőzöttek száma naponta tíz ezer fölött van a Magyarországgal közel azonos lélekszámú déli országban. Franciaországból viszont rémisztő adatok jöttek. A fertőzöttek száma először lépte túl a hat számjegyű adatokat. Szombaton 104 611 új fertőzöttet regisztráltak.

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?