Hírek

Sötét jövőt jósol a WHO: nagy baj lehet, ha nem oltják be a gyerekeket

Ha a szülők tovább dacolnak és nem oltatják be a gyerekeiket, akkor az eddiginél is jobban fog terjedni a koronavírus. Az amerikai és európai tapasztalatok ugyanis arról tanúskodnak, hogy a fiatalabb korosztálynál intenzívebb a vírus.

 

 

Az Egészségügyi Világszervezet sokadjára is megkongatta a vészharangot. A WHO szerint ugyanis jól látható, hogy a gyerekek korosztályában tombol a koronavírus. Az Egyesült Államokban eddig példátlan mértékben megnőtt az esetek száma:

a tinédzserek és a gyerekek között 884 százalékkal ugrott meg a fertőzöttek száma

– számolt be róla az ABC News, hozzátéve: eddig egyetlen más korosztályban sem mutattak ki ilyen drámai növekedést.

(Ez is érdekelheti: Koronavírus: Amerika kockázatos fokozatúnak minősítette Magyarországot, figyelmeztetést adott ki)

A WHO szerint a hatalmas növekedés mögött a szülők hezitálása áll. A kétharmaduk ugyanis vagy később, vagy egyáltalán nem akarja beoltatni a gyermekét.

Amerikában ennek dacára az általános iskolás gyerekek szüleinek kétharmada egyáltalán nem akarja beadatni az oltást, vagy csak későbbre tervezi azt. A tinédzserek szülei valamivel nagyobb arányban hajlandók erre, de csak a kamaszok fele kapott eddig vakcinát.

Az amerikai kutatóintézet, a KFF nonprofit intézet elnökhelyettese, Liz Hamel szerint általános jelenség, hogy az alsó évfolyamos gyerekek szülei elutasítják az oltást. Emögött egyszerű, mégis árkot jelentő dolog áll: Amerikában november óta országos oltási kampányba kezdtek, de a szülők legtöbbje azóta sem tudott beszélni a gyermekorvosával arról, hogy biztonságos-e és beadassa-e a gyerekének a koronavírus-elleni vakcinát.

Ahogy arról a Blikk is korábban írt, jövőhéten kezdődik el Magyarországon az 5-11 éves korosztály oltása. A kicsik regisztrációjára szerda óta van lehetőség a kororanvirus.gov.hu kormányzati oldalon, a gyermekeket az erre kijelölt kórházi oltópontokon és a házigyermekorvosoknál oltják majd.

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?