Belföld, Hírek

Korábban érkezik a második hullám? Merkely szerint már 8 éves kortól javasolható a maszk

Merkely Béla szerint előbb eljön a koronavírus második hulláma, mint az influenza szezon.

 

 

 




 

„Kezdetnek jó és hasznos” – mondta a a Semmelweis Egyetem rektora, az intézkedési tervről amelyet hétfő este küldött ki az Emmi az iskoláknak.

Merkely az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elmondta, hogy fontolóra vehető, hogy bizonyos helyeken a gyerekek is hordjanak maszkot. Egy osztályközösségen belül, a tanítási órákon a rektor nem tartja szükségesnek a maszk hordását, ám kicsöngetés után, a közösségi terekben a védőeszköz használata már 8 éves kortól javasolható.

Merkely szerint a szülők feladata elsősorban, hogy a szülők jó példát mutassanak a gyermekeinek. Példaként a tanácsadó elmondta, hogy az ő legkisebb fia 8 és fél éves, de az üzletekben felhúzza a maszkot, ha kézfertőtlenítőt lát, aláteszi a kezét.

A rektor az iskolai szünetekre a kontaktszám csökkentésére azt is javasolja, hogy a különböző osztályokban inkább elcsúsztatva legyen a kicsöngetés, valamint az ebédidőt se egyszerre oldják meg. A tanárok tesztelése szintén fontos.

 

 

Merkely Béla úgy gondolja, a koronavírus második hulláma hamarabb elérheti az országot mint a szezonális influenzajárvány. Második hullámról akkor beszélhetünk, amikor a vírus reprodukciós rátája – a szám, ami megmutatja, hogy egy fertőzött átlagosan hány másik embert fertőz meg – tartósan 1 fölé megy – írja a Magyar Narancs.

Az R-szám most 1 körül ingadozik a rektor elmondása szerint, az utóbbi napokban kicsit lefelé mutat a tendencia. Merkely reméli, hogy ezt a számot szeptember elsejéig tartani tudjuk, mert sokkal jobb 40 körüli napi esetszámokkal iskolát kezdeni, mint mondjuk 100 körüliekkel.

A Semmelweis rektora a televíziós interjúban beszélt az oltóanyag gyártásáról is szót ejtett. Számítása szerint az Egyesült Államokban még novemberben piacra dobhatják a koronavírus ellen vakcinát, viszont azt megmondani, hogy Magyarországra mikor érkezhet meg nehezebb. Merkely szerint a legjobb az lenne, ha a védőoltás mindenki számára ingyenes lenne.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?