Belföld, Hírek

„A következő hónapokban évtizedes rekordok dőlhetnek meg” – Brutális árnövekedés jöhet, az étolaj ára akár a duplájára is emelkedhet

A most vasárnap esedékes parlamenti választások után az infláció megugrását hozza magával az élelmiszer- és benzinárstop vége a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzői szerint.

 

 

„A jegybanknál úgy vélik: a februári 8,3 százalék után az első félévben az infláció 8 százalék felett marad, sőt kedvezőtlen esetben az árindex 10 százalék fölé is emelkedhet. Az infláció tetőzése júliusra várható: a legrosszabb jegybanki forgatókönyv megvalósulása esetén nyár közepén meghaladhatja akár a 11 százalékot is. Vagyis a következő hónapokban évtizedes rekordok dőlhetnek meg” – írja a Népszava.

Balatoni András, az MNB igazgatója így fogalmaz az ügyben: „Rövid távon még gyorsulni fog a pénzromlás üteme, és csak 2022 vége felé fog a mutató érdemben csökkenni. A jelentés szerint sok függ az orosz–ukrán háború kimenetelétől: ha gyorsan lezárulnak a harcok, a nyersanyagárak csökkenhetnek a világpiacon, mérsékelve ezzel az árnyomást. Elhúzódó harcok esetén erre nem, vagy csak később kerülhet sor, ezért is szór széles sávban az MNB inflációs előrejelzése”.

Az elemzők szerint a drágulások elsősorban a nem feldolgozott élelmiszerek és az üzemanyagok tekintetében lesznek érezhetők. Az üzemanyagárak emelkedését ugyan rövidtávont tompítja a május 15-ig meghosszabbított árstopp, azonban később biztosan érvényesülni fognak a piaci folyamatok. Emellett a feldolgozatlan élelmiszerek piaca is romlani kezd. Az elemzők szerint ez az orosz-ukrán háború miatti megugró búza és kukoricaár, valamint az energia- és nyersanyagdrágulás miatt van.

Tehát elmondható, hogy a gabona 52, az növényi olajok pedig 117 százalékkal drágultak majd, míg a cukor 16 százalékkal kerülhet többe. Az árstop ezek közül számos terméket érint, ezért amennyiben nem lesz hosszabbítás május 1-je után, a főzőolajok ára a duplájára emelkedhet májusban az árstop kivezetésével, de drasztikusan emelkedhet a tej- és hústermékek ára is.

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?