Hírek

Novavax: heteken belül elkészül az első omikron-specifikus vakcina

Omikron-specifikus vakcinával surranópályán előzné ki a versenytársakat a Novavax.

 

 

Az amerikai Novavax gyógyszergyár már az év elején kezdené az új variáns ellen is hatékony oltóanyag gyártását és forgalmazását, írja a New Atlas nyomán a VG.

Miközben a koronavírus elleni vakcinák kifejlesztésében élenjáró gyógyszergyártók versenyt futnak az idővel, hogy megtudják, mennyire hatékony az oltóanyaguk az új vírusmutáns, az omikron ellen, a Novavax 2022 januárjában már megkezdené az omikron-specifikus oltások tömeggyártását – számol be a New Atlas nyomán a VG.

Az omikron-specifikus tüske előállításához szükséges lépések már zajlanak, a tömeges gyártás pedig várhatóan 2022 januárjában kezdődik 

– ismerteti a vállalat kommünikéje.

Az omikron-variáns megjelenése után a Pfizer és a Moderna egyaránt bejelentette, hogy az mRNS-elven működő Covid–19-vakcináik továbbfejlesztett változatán dolgoznak. A Novavax saját elemzései alapján a jelenleg használt oltásuk jól működik a korábbi jelentősebb mutációk (alfa, béta, delta) ellenében is, és mivel az omikron az egyedi variánsok gyűjteményéből alakult ki, így valószínűleg ez ellen is hatékony lesz a vakcina.

Az omikron-specifikus oltóanyag gyors kifejlesztése kulcsfontosságú lenne a Novavax számára, ugyanis versenytársaihoz képest jóval később, csak idén ősszel kezdhette meg termékének világméretű bevezetését, mivel a klinikai vizsgálatok a technológiával összefüggésben lassabbak voltak. November elején Indonézia lett az első ország, amely sürgősségi felhasználási engedélyt adott az amerikai gyártó vakcinájának, amit hamarosan a Fülöp-szigetek is követett.

Azt a Novavax korábban jelezte, hogy az mRNS-alapú vakcinák nagy sikere és a fejlett országokban való elterjedése miatt az oltási programmal lassabban haladó, nagyobb és sürgősebb vakcinaszükségletű országokra fog fókuszálni. Emiatt az engedélyezési eljárást az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához várhatóan csak 2021 végén fogja benyújtani.

 

forrás: egeszsegkalauz.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?