Hírek

Karikó Katalin tisztázta az omikronnal kapcsolatos tévhiteket – Az új variáns akár véget is vethet a járványnak?

A világhírű kutató nagyon optimista.

 

 

Az internet különböző felületein, közösségi terekben számos hiedelem és álhír terjed a koronavírus elleni vakcinákról, megkérdőjelezve azok hatásosságát és biztonságosságát. Ezeket a tévhiteket igyekezett eloszlatni Karikó Katalin, akivel a Kossuth Rádió készített interjút.

Portfolio szemlézte a beszélgetésben, melyben a világhírű több fontos dolgot is tisztázott:


  • Ha a vérben van ellenanyag, akkor van az orrnyálkahártyában is, ám az idő múlásával a vérben csökken az ellenanyag szintje, ahogy kevesebb antitest lesz az orrnyálkahártyában is, ezért tud megfertőződni, aki már régen volt beoltva.
  • Ha a vérben csökken az ellenanyag szintje, akkor megfertőződhetünk, de a szervezet akkor is védve van a súlyos megbetegedéssel szemben, mert amikor a vírus bejut a vérkeringésbe, az emlékező sejtek felismerik.
  • Nem csak az számít, hogy milyen ellenanyag van jelen, hanem az is, hogy milyen az adott személy egészségi állapota. Krónikus légzési betegségek különösen súlyosak lehetnek, de keringési- és vesebetegségek is hozzájárultak a megbetegedésekhez.
  • Az sem mindegy, mennyi vírust lélegez be valaki. Kórházakban fiatal orvosok is meghaltak azért, mert nagy mennyiségű vírus jutott be a szervezetükbe, és akármilyen gyors az immunrendszer, a szervezet nem tud olyan gyorsan válaszolni.
  • Azoknak az eseteknek a fele, ahol be voltak oltva és mégis kórházba kerültek, valamilyen háttérbetegség fennállt, a cukorbetegség is súlyosbítja a helyzetet.
  • A túlsúly is kockázati tényező, azok a gyerekek, akik az első hullámban például az Egyesült Államokban a philadelphiai gyerekkórházba kerültek és meghaltak, mind túlsúlyosak voltak. Nekik nem volt háttérbetegségük, kialakult cukorbetegségük, de túlsúllyal rendelkeztek.
  • Nyilvánvalóan nem igaz, hogy az oltás okozza a Covid-betegséget. A vírus maga tud szaporodni, a vakcinában lévő kis RNS-darab nem tud megsokszorozódni.
  • Oltás pandémia alatt: Karikó Katalin szerint az lett volna a legjobb, ha tudtuk volna, hogy jön a pandémia, és már akkor meglett volna a vakcina. A vírus viszont jelen van, nincs most annál jobb megoldás, mint hogy oltunk.
  • A gyerekek ugyanazt a vakcinát kapják, mint a felnőttek, csak kevesebbet.
  • Karikó Katalin szerint egyelőre még várnunk kell arra, hogy kiderüljön, az omikron variánssal szemben mennyire védenek a már meglévő vakcinák, mert nagyon kevés adat áll még rendelkezésre. A Dél-Afrikából érkező jelentések szerint exponenciálisan nőtt a fertőzöttek száma, viszont a betegek állapota nem lett súlyosabb, mint a delta variáns esetén, a kórházba kerülők többsége pedig nem volt beoltva, és akik bekerültek az intenzív osztályokra, azoknak más légúti betegségük is volt.
  • Ha az omikron variánsról kiderülne, hogy jobban terjed, de kevésbé súlyos betegséget okoz, az jó lenne, mert elérhetnénk a nyájimmunitást.
  • Két hét alatt el lehet készíteni egy új készítményt az új variáns ellen, a kérdés inkább az, hogy mennyi idő alatt lehet legyártani és a megfelelő teszteket végrehajtani.

A műsorvezető megkérdezte a magyar kutatót, hogy az omikron véget vet-e a járványnak

Még várnunk kell az adatokkal, de ha valóban úgy van, hogy kiszorítja az omikron a deltát, mert ragályosabb, de nem okoz súlyos betegségeket, akkor nem kell aggódnunk. Én nagyon optimista vagyok

– válaszolta Karikó Katalin.


teljes beszélgetésitt lehet végighallgatni.

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?