Hírek, Külföld

Koronavírus: Ausztriában háromhavonta negyedmillió forintra büntetik az oltatlanokat

Ausztriában január 2-tól lesz kötelező a koronavírus elleni oltás, és az első adagot legkésőbb március 15-ig kell beadatni.

 

 

Az osztrák közszolgálati televízió hírműsora, a ZIB értesülései szerint 2400, illetve 3600 euró (876 ezer, illetve 1,31 millió forint) éves bírsággal is számolhat az, aki nem hajlandó jövőre beoltatni magát a Covid-19 ellen, írja a napi.hu.

A törvényjavaslat szerint az oltási kötelezettség alól a 14 éven aluli gyerekek, a várandósak, illetve azok mentesülnek, akik átestek a betegségen és hat hónapnál nem régebbi pozitív PCR-teszttel rendelkeznek. Azoknak sem kell magukat beoltatni, akik számára a vakcina egészségügyi indokok miatt ellenjavallt, és erről orvosi igazolásuk van. Akiknél pedig megszűnik az oltásmentesség oka – például megszületik a gyereke – azoknak a következő hónap végéig van idejük magukat beoltatni.



A kötelezettség az első, második és harmadik oltásra is vonatkozik, a második dózisért az első után 14-42 nappal, a harmadikért pedig 120-270 napon belül kell jelentkezni. Az országban a Pfizer–BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen vakcinájával oltanak.

Minden oltatlannak legkésőbb február 15-ig felszólítást küldenek ki, és március 15-e után már pénzbírsággal sújtják őket, a büntetésből befolyó összegekkel a helyi egészségügyi szervezeteket támogatják. Sajtóértesülések szerint háromhavonta szabnák ki a bírságot, alkalmanként 600-900 eurót (kb. 218-328 ezer forintot). Aki pedig nem fizet, azt további 1200 eurós (437 ezer forintos) bírságot kap, vagy akár börtönbe is ültethetik. Az illetékes minisztériumok egyelőre nem kívánták megerősíteni a törvényjavaslatban foglaltakról szóló információkat.

Görögországban november végén jelentették be, hogy az összes 60 évnél idősebb állampolgárnak be kell oltatnia magát január közepéig, aki ezt nem teszi meg, az havi 100 eurós (kb. 36 ezer forintos) büntetéssel számolhat.

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?