Belföld, Hírek

Püspökké választották Balog Zoltán korábbi minisztert, Orbán Viktor tanácsadóját

Balog Zoltánt választotta püspökévé a Dunamelléki Református Egyházkerület – írta a Parokia.hu. A döntés az egyházkerület választási bizottságának november 5-ei ülésén született. Balogh megbízatása hat évre szól.

 

 

 

 


A Magyar Református Egyháznak négy egyházkerülete van, idén mindben tisztújítás van. Két új püspök biztosan lesz, miután a kerületek felében már három cikluson át szolgáltak a jelenlegi püspökök, és ez a maximum, amit a szabályok megengednek.

Balog a Telex cikke szerint eredetileg betanított esztergályos volt, innen ment teológiára, majd Maglódon lett lelkipásztor. A kilencvenes évek elején Fodor Gábor egyházügyi szakértője, majd 1998-tól Orbán Viktor személyes tanácsadója lett. Később parlamenti képviselőként lemondott a lelkészi szolgálatról, 2018-ban tért vissza gyülekezetéhez.

A Fidesszel való kapcsolata 1990-ben kezdődött, onnantól pedig tanácsadótól kuratóriumi elnökön át több pozíciót is betöltött. 2012 és 2018 között az Emberi Erőforrások Minisztériumának feje volt. Az Emmitől való távozást követően Orbán Viktor a roma felzárkóztatás biztosának tette meg.

 

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?