Érdekes

Valaki 212 millió forintnyi kriptopénzt fizetett, hogy egy játékban csak az övé lehessen a képen látható jacht

149 etherért, azaz 650 ezer dollárért (212 millió forintért) kelt el egy metaverzum-játékban készült luxusjacht NFT-je, azaz nem helyettesíthető tokenje – írja a Markets Insider. Ez röviden annyit jelent, hogy egy játékban valaki összerakott egy meglehetősen szögletes, Playmobil-jellegű hajót, és valaki 212 millió forintot fizetett azért, hogy abban a játékban csak neki lehessen olyan jachtja.

 

 

Az NFT-k világa a külső szemlélő számára zavaros, érthetetlen, esetleg nagyon vicces lehet, ezért még márciusban írtunk egy cikket, amiben megpróbáltuk elmagyarázni a jelenséget.

Egy másik fontos tényező, ami újdonság lehet, az a metaverzum-játék fogalma. A jacht a Sandbox nevű játékban készült, ahol játékosok elvileg szabadon adhatnak-vehetnek mindent, ami a játékban található, legyen szó házról, telekről, bármiről.



A Metaflower, a „Sandbox ékköve” – Kép: OpenSea

Ez azonban mind csak a játékon belül történik. Aki megvette ezt a jachtot, arra költött 212 millió forintot, hogy a Sandboxban legyen egy, a leírás szerint luxus megajachtja, amin van egy DJ-színpad, egy helikopter-leszálló, egy jakuzzi és sok más luxuskiegészítő.

Ezt az NFT-t (és sok másikat) nem a művészeti értékükért veszik az emberek, hanem egyfajta befektetésként. Gondoljunk csak arra, hogy egy korai felhasználó 10 ezer bitcoinért vett pizzát. Az akkor 41 dollárt ért, ma viszont már 543 milliót. Aki megvette ezt a jachtot, valójában nem is tudja, hogy mennyit ér, majd csak akkor derül ki, ha eladja – persze semmi nem garantálja, hogy a műremekek ára emelkedni fog. Ezt az egyedi darabot egyébként egy Republic Realm nevű metaverzum-fejlesztő készítette.

 

 

forrás: telex.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?