Érdekes

10 telefontöltési hiba, amiről most azonnal le kellene szoknod

Sokan talán nem is gondolnák, de a telefontöltés módja döntő lehet a villanyszámla, a biztonságunk, valamint a telefon akkumulátorának élettartama szempontjából. A manapság használt telefonakkumulátorok élettartama legfőképpen az akkumulátor töltési szokásainktól függ, ezért az első és legfontosabb javaslatunk, hogy soha ne töltsétek fel 100%-ra a telefonotokat, és ne is merítsétek le teljesen 0%-ra.

 

 

 

10 Konnektorban hagyott töltő.

ba3df15abcbe02832052d10579

Konnektorba dugott állapotban a töltő folyamatos feszültség alatt van, még akkor is, ha a telefon nincs csatlakoztatva hozzá. Ez egyrészt nem jó a villanyszámlának, másrészt a töltő olyan hőt bocsát ki, ami esetenként tüzet okozhat, vagy ha a helyiség levegője elég párás, akkor rövidzárlatot.

9. 100%-ra feltöltött akkumulátor.

4cfe525fec813692393effd824

Ha a telefon akkumulátorát minden alkalommal 100%-ra töltöd, lerövidítheted vele az élettartamát. Ennek oka, hogy minden akkumulátornak van egy olyan közege, amiben tovább és hatékonyabban működik. Ez valahol 20% és 80% között van, így ha minden alkalommal 100%-ra töltjük vagy túltöltjük, akkor lerövidíthetjük vele az életét.

A legjobb, ha havonta csak egyszer töltjük fel 100%-ig az akkumulátort, máskor pedig megpróbáljuk 20% és 80% között tartani.

8. 0%-ra lemerített akkumulátor.

d780f1518cbbf9ab8b06e0f9a9

Akárcsak a túltöltés, a telefonnak az sem tesz jót, ha az akkumulátor teljesen lemerül. Mint mondtuk, a modern lítium-alapú akkumulátoroknak van egy optimális ciklusuk, amiben minél hosszabb ideig képesek működni – tehát, ha hagyjuk, hogy túlságosan lemerüljenek, akkor ezzel ugyanúgy az akkumulátorok élettartamát kockáztatjuk.


7 Éjszakára töltőn hagyott telefon.

f106d65231a319be71a89e1f40

Ha hagyjuk, hogy a telefon egész éjszaka a töltőkábelen lógjon, akkor ezzel egyrészt pazaroljuk az áramot, másrészt fölöslegesen terheljük meg a készülék akkumulátorát. A korábban említett pontokhoz hasonlóan ez szintén lerövidítheti az akkumulátor élettartamát.

A másik ok, amiért nem szabad éjszakára töltőn hagyni a telefont az, hogy így sosem tudhatjuk, mikor melegszik túl a telefon vagy a töltő, ami szintén lakástüzet, a telefon akkumulátorának meghibásodása esetén pedig akár robbanást is okozhat.

6 Telefon használat töltés közben.

4717e7544f9b41def7d7f16694

Nem szabad meríteni a telefon akkumulátorát, miközben tölteni próbáljuk. Ez túlterheléshez vezethet, mivel a készülék egyszerre 2 dolgot próbál meg végrehajtani.

Ha valaki felhív, miközben a telefonunk töltőn van, egyszerűen húzzuk ki a telefont a töltőből (és a töltőt a konnektorból), majd dugjuk vissza, ha befejeztük a hívást.

5 Nem kell mindig tölteni a telefont, csak ha valóban szükséges.

20330956358cc76ef452f75376

Nem szabad azonnal töltőre rakni a telefont, csak mert lement mondjuk 70%-ra, és mindjárt elmegyünk otthonról. Az akkumulátor élettartamának a leghasznosabb, ha csak akkor töltjük, amikor valóban szüksége van arra a készüléknek, vagyis amikor a telefon 20% alatt, de mindenképpen 5% fölött van.

4 Telefontokban történő töltés.

cab7c65eddb2fba68103b1251e

Ez a legtöbb készülék és telefontok esetében nem veszélyes, de vannak olyan bonyolult tokok, és rosszul megtervezett telefonok, melyek esetében bizony kénytelenek vagyunk kivenni a telefont a tokjából töltés közben, ellenkező esetben a készülék úgy túlmelegedhet, hogy tönkre vághatja a belső alkatrészeket, rosszabb esetben pedig akár tüzet is okozhat.

Ha nem akarjuk a véletlenre bízni a dolgot, akkor mindig vegyük ki a telefont a tokjából, mielőtt tölteni kezdjük.

 

 

 

 

3 Olcsó, után gyártott töltők használata.

Telefontolto problema

Minden telefon rendelkezik egy adott töltővel, amivel a lehető legnagyobb a kompatibilitása. Nem érdemes más töltőre cserélnünk, mivel a nem megfelelő töltő használata negatív hatással lehet a készülék akkumulátorának élettartamára, mivel az általa továbbított energia túl sok vagy túl kevés lehet. Ez szintén túlmelegedéshez vezethet.

A legjobb, ha mindig azt a töltőt használjuk, amit a telefonhoz kaptunk, és ha tönkre is megy, akkor megpróbálunk ugyanolyat szerezni. Annál is inkább, mivel az után gyártott olcsó töltők nem mindig mennek át olyan vizsgálatokon, mint a készülék eredeti, gyári töltője, és főleg a Kínából rendelt, olcsó változatok nem rendelkeznek megfelelő tanúsítványokkal – egy rosszul összerakott vagy hibás töltő pedig akár lakástüzet is okozhat.

2 Fölösleges akkumulátor-idő javító alkalmazások használata.

Telefon akkumulator

A telefon akkumulátorának teljesítményét figyelő alkalmazások olykor valóban hasznosak lehetnek, de figyeljünk arra, hogy mit használunk. Az ismeretlen forrásokból származó vagy ismeretlen cégek által fejlesztett alkalmazások legtöbbször többet ártanak, mint használnak, és tényleges segítség helyett egyszerűen tovább merítik a telefon akkumulátorát, miközben sokszor például kéretlen reklámokkal dobálnak minket. Mindig figyeljünk rá, hogy milyen alkalmazást telepítünk a készülékünkre.

1 Laptopról történő töltés.

bc85d158b5bbfd80ccb627d249

Sokan használják a telefonjuk töltésére a laptopjukat, de mint azt már biztosan Ti is észrevettétek, ez sokkal tovább tart, mintha konnektorról próbálnánk tölteni. Nem véletlenül: a telefon ugyanis így nem kap akkora energiát, mint amekkorára szüksége van, ami hosszútávon szintén az akkumulátor élettartamát károsítja.

A lehető leggyorsabb és legjobb töltés érdekében tehát mindig konnektoron keresztül töltsük a készüléket, lehetőleg gyári töltővel, és figyelve arra, hogy ne töltsük túl a telefont.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?