Érdekes

Itt a jövő alkoholja: nem okozna másnaposságot, és a májat sem károsítaná

Örömhír a nagy bulizóknak: néhány év múlva már lerészegedhetnek annak minden káros hatása nélkül.

 

 

 

 




Aki ezt állítja, David Nutt professzor, mámor-témában komoly szaktekintélynek számít. Korábban ő volt ugyanis a brit kormány drogügyi főtanácsadója, de elvesztette állását, miután kijelentette, hogy az ecstasy és a LSD kevésbé veszélyes, mint az alkohol. Most egy kollégájával, David Orrennel létrehozott egy szintetikus alkoholt, amit Alcarelle-nek neveztek el és amely Nutt szerint ha forgalomba kerül, megváltoztatja az alkohol-fogyasztási szokásokat. Az új ital alapja egy alkoholhelyettesítő molekula, az „alcosynth” – írta az Independent.

Nutt még 1983-ban, egyetemi hallgatóként tanulmányozta az alkohol hatását a GABA-rendszerre. (A GABA – gamma-amino-vajsav – a központi idegrendszer legfontosabb gátló vegyülete, amely kulcsfontosságú szerepet játszik az idegrendszer élettani működésének szabályozásában). Akkor felfedezett egy ellenszert az alkoholra, de rájött, hogy az túlságosan veszélyes, ezért folytatta kutatásait a GABA-receptorok működéséről. Így jutott el a mostani eredményekhez.

 

 

 

Az „alcosynth” állítása szerint be tudja azonosítani azokat a receptorokat, amelyek a részegséget okozzák, ugyanakkor kikerüli azokat, amelyek miatt a macskajajt és egyéb kellemetlen mellékhatásokat átéljük.

„Tudjuk, hogy az agyban hol hat jól és hol rosszul az alkohol, és melyek azok a receptorok, amelyek ezeket közvetítik – nyilatkozta Nutt – az alkohol hatása bonyolult, de az agynak azokat részeit célozhatjuk meg vele, amelyeket akarjuk.”

Az Alcarelle-t egyelőre csak laboratóriumban próbálták ki, biztonsági tesztre még nem került sor. A kutatók ugyanakkor egy öt éves tervet állítottak fel táplálkozási szakértőkkel, hogy a molekulát étrendkiegészítőként vezessék be. Ehhez azt kell bebizonyítaniuk, hogy nincsen olyan toxikus és más káros hatása, mint az alkoholnak. Csak ezután foglalhatja el szerepét az italpiacon, amely már jó ideje keresi az alkohol alternatíváit.

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?