Belföld, Hírek

Tragikus hirtelenséggel meghalt Jakab Ferenc virológus

46 éves korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese, a Nemzeti Virológiai Laboratórium vezetője.

 

 

 

A gyászhírt a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Kutatócsoportja közölte.

Jakab Ferenc professzort a Pécsi Tudományegyetem saját halottjának tekinti, emlékét tisztelettel és kegyelettel megőrzi.

A professzort a koronavírus-járvány alatt országos ismertségre tett szert, rendszeresen megszólalt mind a járvány terjedésével, mind az oltásokkal kapcsolatban. Többször nyilatkozott a Blikknek is.

Jakab Ferenc 1977-ben született Marcaliban. Kaposváron érettségizett, majd 2002-ben diplomázott a PTE TTK biológia–kémia szakán, ezután az Elméleti Orvostudományok Doktori Iskola hallgatójaként szerezte meg PhD fokozatát 2005-ben. 2020-ban megszerezte az MTA doktora címet.

Víruskutató laborokban dolgozott Hollandiában, Belgiumban és az Egyesült Államokban. A 2020-as járvány idején Orbán Viktor miniszterelnök megbízta a koronavírus akciócsoport vezetésével. 2020 júniusában Palkovics László korábbi innovációs és technológiai miniszter őt nevezte ki a Nemzeti Virológiai Laboratórium vezetőjévé. 2022. július 1-től a PTE innvációs rektorhelyettese volt.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?