Belföld, Hírek

Kilőttek az élelmiszerárak: tovább folytatódott a drágulás szinte minden terméknél

Az étolaj majdnem harmadával kerül többe, mint egy éve, és ez csak egy példa.

 

 

 


Tovább tart az áremelkedés az élelmiszerek körében – derült ki a Privátbankár legújabb Árkosár-felméréséből, amit havonta végeznek el a nagyobb élelmiszerláncokban.

2020-ban az élelmiszerárak növekedése több mint duplája volt az általános inflációnak: a KSH adatai szerinti 3,3 százalékhoz képest 7,2 százalékos éves élelmiszerár-emelkedésről számolt be a lap.

A felmérés eddigi 14 éves története során idén júniusban került a legtöbbe egy előre összeállított nagybevásárlás: ekkor 23133 forint volt a kosár értéke. Júliusban ugyan volt némi csökkenés, augusztus elején viszont ismét növekedni kezdtek az árak. A mostani 22902 forintos kosárérték a második legmagasabb.

Drágulás szempontjából az abszolút csúcstartó az étolaj, ami közel harmadával (32,8 százalékkal) kerül többe, mint egy éve. Több mint 10 százalékkal drágult a jeges tea, a pezsgő, valamint egyes tömény szeszesitalok, a tojás ára pedig 14,6 százalékot emelkedett.

Van azért példa az ellenkezőjére is: a krumpli ára például július után most is nagyobbat csökkent (közel 34 százalékot), ennek köszönhetően éves összehasonlításban is már csak 6 százalékkal kerül többe.

Az alma is 45 százalékkal olcsóbb, mint egy éve, ahogy a tea is több mint 10 százalékkal kerül kevesebbe most.

A Privátbankár úgy számol, idén az étolaj lehet a legjobban dráguló élelmiszer.

 

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?