Belföld, Hírek

Müller Cecília: Rohamosan haladunk az eddigi legmagasabb kórházi betegszám felé

Járványügyi számításaink sajnos beigazolódnak, láthatjuk azt, hogy napról napra dinamikusan nőnek a járványügyi adataink. A betegségek nagy számban súlyosan zajlanak, jelentősen nő a kórházban kezeltek száma, és a lélegeztetésre szorulók száma is rendkívüli mértékben emelkedik – mondta az operatív törzs szerdai tájékoztatóján Müller Cecília.

 

 

 


Hozzátette, az életkor is lefelé tolódik, sokan vannak a negyvenes korosztályban, akiknek hirtelen nagyon leromlik az állapota, és kórházba kerülnek.

A fertőződés lehetősége most sokszorosa annak, mint amit a vírus eredeti fajtájánál megszoktunk, ezért nagyon fontos a járványügyi szabályok betartása – hívta fel a figyelmet az országos tiszti főorvos. Rohamos léptekkel haladunk a nyolcezer fő körüli kórházi kezelésre szoruló betegszám felé, ami az eddigi csúcs volt a második hullám során – jelentette ki.

A következő napokban a háziorvosok 250 ezer Sinopharm-vakcinát tudnak beadni, és a Moderna oltóanyagából is rendelkezésükre áll valamennyi. A kórházi oltópontok 114 ezer Pfizer-kaptak, ott is folytatódik a legidősebbek oltása.

Ezen kívül 74 ezer fő 18 és 60 év közötti krónikus beteg kap sms-t várhatóan a holnapi napon, ők szombaton és vasárnap vehetik igénybe a lehetőséget, hogy AstraZeneca-oltást kapjanak. Az oltás kórházi oltópontokon történik majd, az sms-ben szerepelni fog, hogy hova és mikor kell menni. Mivel ekkora szabású oltási kampány még sosem volt, Müller Cecília azt kéri, hogy mindenki tartsa be fegyelmezetten a behívóban foglaltakat. Ugyanakkor túl korán sem érdemes az oltópontra menni, elkerülendő a torlódást. Ugyanebből az okból ajánlott előre kitöltött hozzájáruló nyilatkozattal érkezni, hogy ne a helyszínen menjen ezzel az idő. A nyilatkozatot ide kattintva töltheti le.

Ha mindenki elfogadja a számára felkínált vakcinát, jövő szerdáig 529 ezer oltást tudnak beadni – ismertette a tiszti főorvos.

Az oltási sorrend nem változik, továbbra is legesendőbbeket oltják, párhuzamos csoportokban, mondta sajtókérdésre Müller Cecília. Az sms-ben érkezett behívóra senki ne válaszoljon, ahelyett nem lehet új időpontot kérni, ha valaki nem jelenik meg a számára kijelölt helyen és időben, akkor „valamikor a későbbiek során egyszer újra sorra fog kerülni” – fogalmazott.

 

 

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?