Hírek, Külföld

Újabb ukrán sikerekről számolt be Zelenszkij: most már bizonyos, hogy a háború új fordulatot vett

Volodimir Zelenszkij elmondta, az ukrán csapatok mostanra több mint 6 ezer négyzetkilométert foglaltak vissza az orosz ellenőrzés alól szeptemberben, de folytatják az ellentámadást.

 

 

 

Oroszország elismerte, hogy kulcsfontosságú városokat veszített el az észak-keleti Harkiv régióban, amit néhány katonai szakértő a háború potenciális áttörésének tekint. Moszkva az elmúlt napokban a régióból való csapatkivonását „átcsoportosításnak” nevezi, amelynek célja, hogy a kelet-ukrajnai Luhanszk és Donyeck régióra összpontosítson, ám ahogy azt az oroszoktól már megszokhattuk, szeretik másképpen nevezni a lépéseiket, mint amik. Ezt az állítást így még Oroszországban is nevetségesnek vélik. Számos ottani közösségimédia-felhasználó „szégyenletesnek” minősítette a bejelentett kivonulást.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn úgy nyilatkozott, az ukrán erők „jelentős előrelépést” értek el az ellentámadásuk során, de hozzátette: túl korai lenne megjósolni az eredményt.

„Az oroszok nagyon jelentős erőket tartanak fenn Ukrajnában, valamint felszerelést, fegyvereket és lőszert. Ezeket továbbra is válogatás nélkül használják, nemcsak az ukrán fegyveres erők, hanem a civilek és a polgári infrastruktúra ellen is, ahogy azt eddig is láttuk” – mondta Blinken.

Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el Ukrajna teljes körű invázióját és annak ellenére, hogy a vélhetőleg kisebb ellenállásra és gyorsabb győzelemre számítottak, Oroszország jelentős méretű területeket szerzett meg, illetve még mindig birtokolja az ország mintegy ötödét.

Zelenszkij elnök hétfői esti videóbeszédében azt mondta, „szeptember elejétől a mai napig az ukrán harcosok már több mint 6000 négyzetkilométernyi területet szabadítottak fel keleten és délen”.

Csapataink ellentámadása folytatódik– tette hozzá.

Az ellentámadás a jelek szerint gyors volt. Múlt csütörtökön Zelenszkij elnök azt mondta, z ukrán erők 1000 négyzetkilométert foglaltak vissza, de vasárnapra ez a szám megháromszorozódott. Az ukrán elnök köszönetet mondott az ellentámadásban részt vevő több ukrán dandárnak, amelyek harcosait „igazi hősöknek” nevezte. Azt azonban nem árulta el, mely ukrán városokat és falvakat szabadították fel.

Az orosz hadsereg korábban elismerte, hogy csapatainak el kellett hagyniuk a Harkiv környéki Balaklija, Izyum és Kupiansk kulcsfontosságú városokatOroszország már csak a régió egy kis keleti részét ellenőrzi.

Az ukrán csapatok jelentős – bár lassabb – előrenyomulásáról számoltak be a Krím félszigettel határos déli Herszon régióból is, amelyet Oroszország még 2014-ben annektált.

Brit védelmi tisztviselők szerint az ukrán hadsereg közelmúltbeli sikerei ƒ„jelentős hatással” lesznek Oroszország általános műveleti tervére – írja a BBC.

forrás: blikk.hu
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?