Hírek, Sport

Lőrincz Tamás olimpiai bajnok!

A kötöttfogásúak 77 kilogrammos súlycsoportjában Lőrincz Tamás az olimpiai döntőben óriási csatában 2:1-re legyőzte a kirgiz Akzsol Mahmudovot, ezzel életében először olimpiai bajnok lett!

 

 

 




 

Lőrincz Tamás úgy készülhetett a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammosok súlycsoportjának olimpiai döntőjére, hogy nem sokkal korábban testvére is kiharcolta a finálét a 87 kilósok között. A győztes elődöntő után így beszélt bátyja soron következő meccséről:

Tomi tegnapi elődöntőjét mindenkinek látnia kell, a szív harca volt a szőnyegen. Két olyan ember találkozott, akik topon vannak technikában és erőben is. Itt csak az számított, hogy kinek nagyobb a szíve,és Tominak hihetetlen volt az akarása, hogy mennyire meg akarja nyerni az olimpiát, hiszen csak ez hiányzik neki. Ez számomra is inspiráló volt, azt láttam, hogy ha így tud küzdeni, akkor nekem is kutyakötelességem ugyanígy, hűnek kell lennem a nevemhez.

Valóban, Lőrincz Tamás mindent megnyert, amit lehet, kivéve az olimpiai aranyat. 2012-ben Londonban arra is volt esélye, de a döntőben vereséget szenvedett, így ezüstérmet szerzett.

Tokióban Akzsol Mahmudovval, egy mindössze 22 éves kirgiz birkózóval csapott össze a fináléban, aki 2018-ban ebben a súlycsoportban második lett az Ázsia Játékokon, akkor Lőrincz elődöntőbeli ellenfele, Mohammadali Garadzsi győzte le.

A kötöttfogásúak kapitánya, Sike András szerint kettőjüknek hasonlóan dinamikus a stílusa, Lőrincz viszont az erejében, a technikájában és a rutinjában is bízhatott.

Eleinte nem igazán találtak fogást egymáson a felek, sőt össze is fejeltek egyszer, miközben mindkét oldalról jöttek a taktikai utasítások. Szűk másfél perc után Lőrinczet passzivitás miatt megintette a bíró, akinek így le kellett mennie a szőnyegre, ahol aztán mintaszerű védekezést mutatott be! Az első menet így 1:0-s kirgiz vezetéssel ért véget.

A MÁSODIKBAN IS FOLYTATÓDOTT AZ ÁLLÓHÁBORÚ, FÁRASZTOTTÁK EGYMÁST A BIRKÓZÓK, MAJD LŐRINCZ KITOLTA MAHMUDOVOT, AKIT AZTÁN PASSZIVITÁSÉRT MEG IS INTETTET, LŐRINCZ FORDÍTOTT, RÁADÁSUL PARTERBŐL FOLYTATTÁK!

 Ezt aztán kivédekezte ellenfele, és ekkor már csak kevesebb mint két perc volt hátra. Tanácstalannak tűnt a kirgiz, Lőrincz stabilan állta a sarat, az idő pedig fogyott, de nagyon lassan. Végül mégis lepörgött az óra, minden magyar együtt számolt vissza, és a kirgiz is feladta. Lőrincz Tamás 2:1-re megnyerte a rendkívül nehéz és küzdelmes döntőt, és így már a vb- és Eb-aranya mellé hazavihet egy olimpiait is!

 

 

 

 

 

forrás: index.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?