Hírek, Külföld

Pokoli a helyzet Indiában: minden negyedik percben meghal valaki a mutáns vírusok terjedése miatt – Az USA segítséget küld

India világrekordot állított fel a legtöbb COVID-19 fertőzés számában egy nap alatt, miközben a miniszterelnök vasárnap minden állampolgárt védőoltásra és óvatosságra szólított fel.

 

 

 




Az Egyesült Államokat nagyon aggasztja az Indiában fellángolt koronavírus újabb hulláma, azt tervezi, hogy további segítséget nyújt nekik- mondta szombaton a Fehér Ház. Nagy-Britannia és Kanada is tiltólistára tette Indiát.

Indiában szombaton csaknem 350 ezerrel emelkedett az esetek száma, ami már a negyedik egymást követő napon jelent rekordot, és a delhi kórházak és az ország kórházai elküldik a betegeket, miután elfogyott az orvosi oxigén és az ágyak – írja a Reuters.

Újdelhiben a statisztikák szerint minden negyedik percben meghal valaki koronavírusban. Óriási oxigén hiány van a kórházakban, a kormány katonai repülőkkel, vonatokkal visz oxigént vidékről a fővárosba. Pénteken a kormány bejelentette, hogy már Németországból is hoznak mobil oxigéntermelő üzemeket.

Indiában eddig 16,6 millió fertőzöttek és 189 544 halottat regisztráltak hivatalosan- írja az MTI.

Koronavírus elleni beoltásuk után várakoznak emberek egy oltóközpont megfigyelési termében Mumbaiban / MTI/EPA/Divjakant Szolanki

Önelégültségét okolják a szörnyű helyzetért a szakértő hatóságok, hiszen több régióban, településen elmulasztottak megfelelő mennyiségű orvosi eszközt és gyógyszert felhalmozni, és a hirtelen tízezrével jelentkező betegek számára nem alakítottak ki új kórtermeket. Vélhetően az is órási hiba volt, amikor a téli hónapokban a 10 ezer körül stagnált a napi új esetszámok alapján úgy tűnt, a járványt sikerül kontroll alatt tartani, a hatóságok azonnal megszüntették a milliós tömegeket megmozgató hindu vallási ünnepeket is érintő gyülekezési korlátozásokat.

Narenda Modi miniszterelnököt sok kritika éri, az újabb korlátozások bevezetésének halogatása miatt, de többen azért is kritizálják, mert a mögötte álló hindu nacionalista Bháratíja Dzsanatá Párt több tömegrendezvényt tartott a kritikus periódusban. A politikai baklövések mellett, a fertőzések számának kilövéséhez hozzájárulhatott egy új az „alap” Covid -19 vírusnál veszélyesebb, kettős mutációt felmutató vírusvariáns felbukkanása is, és a tripla mutáns megjelenése is- ezek mutációi növelhetik a vírus immunrendszerrel szembeni ellenállóképességet.

A koronavírus elleni vakcinák sem kecsegtetnek gyors kilábalással. Eddig 130 millió adag vakcinát adtak be, így csak a népesség alig nyolc százaléka szerzett védettséget.

Kína a konfliktusok ellenére is jelezte, hogy kész segítséget nyújtani Indiának.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?