Belföld, Hírek

Dolgozók kötelező oltására tett javaslatot az Iparkamara, kiakadtak a szakszervezetek

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint Parraghék javaslatából az is következik, hogy aki nem hajlandó beoltatni magát a „főnök” utasítására, azt a jogszabályra hivatkozva egyszerűen ki lehessen rúgni a munkahelyéről.

 

 

 




 

Azonnali érdekegyeztetést, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF), valamint az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) összehívását kezdeményezi a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) Parragh László javaslata miatt – írják közleményükben.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Portfolion kedd reggel megjelent interjúban mondta el, hogy javaslatot tesznek jogszabályi módosításra, ami alapján a munkaadók egyes munkakörökben kötelezővé tehetnék a koronavírus elleni védőoltást a munkavállalóik számára. Emellett Parragh elmondása alapján bizonyos szakmákban is kötelezővé tennék az oltást.

Parragh szerint a kötelező oltást várhatóan olyan szakmákra fogják kérni, ahol a munkavállalók több emberrel érintkeznek: „rendészeti szervek alkalmazottaira, a közösségi közlekedésben dolgozókra, éttermi alkalmazottakra, stb”.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint az nem kérdés, hogy mindenki érdeke a működő gazdaság és az újabb leállások elkerülése, szerinte azonban Parragh javaslatából az is következik, hogy aki nem hajlandó beoltatni magát a „főnök” utasítására, azt a jogszabályra hivatkozva egyszerűen ki lehessen rúgni a munkahelyéről.

Kordás azért sem érti a szabályozás felvetését, mert szerinte ezen a téren eddig sem volt probléma, a helyi szakszervezetek segítségével szinte minden munkahelyen meg tudott egyezni a munkáltatói és a munkavállalói oldal az oltások beadatásáról.

A legtöbb helyen ezt plusz juttatásokkal oldották meg: aki vállalta az oltást, az például szabadnapot kapott, de egyéb megoldások is működnek.

Vajon nem éppen ezeket a pluszokat akarja-e Parragh megspórolni a munkáltatóknak? Márpedig úgy tűnik, ez lehet a cél – jegyezte meg a MASZSZ elnöke.

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?