Belföld, Hírek

Döntött a kormány a harmadik oltásról: itt vannak Orbán Viktor bejelentései

Orbán Viktor a kormány újabb döntéseit ismertette a Kossuth Rádió reggel műsorában.

 

 

 




 

Ahogy a Blikk megírta, a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely arról tájékoztatott, hogy a kormány több fontos kérdésben is dönt a nap folyamán, köztük a harmadik oltás lehetőségéről, illetve arról, hogy bizonyos helyeken kötelezővé tegyék-e az oltást. Hogy végül milyen döntés született az ügyben, arról Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában tett bejelentést.

A harmadik oltás

Orbán Viktor a rádióban azzal kezdte, hogy számos döntést hoztak csütörtökön. A harmadik oltást illetően elmondta, a vélemények megoszlanak, hogy kell-e egyáltalán, ám olyan véleményt nem ismerünk, hogy ártana. Ez alapján úgy döntöttek, lehetővé teszik a harmadik oltás felvételét, de azt javasolják, hogy a második oltás után teljen el négy hónap, bár a háziorvosok ettől eltérően is dönthetnek.

Mint mondta, úgy szeretnék lebonyolítani a dolgot, hogy kevesebb legyen az adminisztráció. Mindenki ott kapja majd meg az oltást, ahol a többit is. Időpontot kell kérni, ám oltási rend nem lesz. Azt az orvos dönti el, melyik vakcinát használják majd. Elmondta, augusztus 1-jétől lesz lehetőség a harmadik oltás felvételére. Az oltás kötelezővé tételével kapcsolatban ugyanakkor hozzátette: bár a kényszerítésnek nem hívei, de az egészségügyi dolgozóknak kötelezővé teszik az oltást, így csak az dolgozhat, akit beoltottak.

Oltást ajánlanak a nem beoltott időseknek és fiataloknak

Hozzátette: ők a vakcinában hisznek, de csak akkor tudják megvédeni az embereket, ha ők is szeretnék, ha megvédenék őket. Mint mondta, a vírus az életre sokkal kevésbé veszélyes, ha valaki be van oltva. Kifejtette: jelenleg a 65 év felettiek 85%-a be van oltva, a maradék 15% pedig veszélyben van, főleg a delta variáns megjelenése miatt.

„Megtalálja azt, aki nincs beoltva” – jelentette ki, illetve azt is elmondta, hogy ez az eddigi legveszélyesebb variáns.

A kormány emiatt úgy döntött, a nem beoltott időseket személyesen felkeresik, hogy oltassák be magukat. A 16-18 év közöttiek átoltottságával kapcsolatban hozzátette: 45%-uk már felvette az oltást, a 12-15 év közöttieknél pedig 13-14% ez az arány. Elmondta, a tanévkezdés idén egy szerdai napon lesz, a kormány pedig úgy határozott, hogy a hétfői és keddi napon, tehát augusztus 30-án és augusztus 31-én oltást szerveznek, hogy minden gyerek megkaphassa az oltást.

Negyedik hullám

A beutazások korlátozásával kapcsolatban hozzátette, semmilyen korlátozást nem terveztek egyelőre. Azt javasolják, azok utazzanak, akik mindkét oltást megkapták már. A védettségi igazolványról elmondta, jelenleg is van három olyan rendezvénykategória, ahol az igazolvány kötelező. Elmondta, ha Európában negyedik hullám lesz, az ideér Magyarországra is, de akkor az lesz a lényeg, hányan nincsenek még beoltva. Ha pedig elér minket a negyedik hullám, az sincs kizárva, hogy bővítik a védettségi igazolványra vonatkozó előírásokat.

Bizonytalanság a vakcinákkal kapcsolatban

A kínai vakcinával kapcsolatosan megjegyezte, minden olyan vélemény, ami bizonytalanságot kelt, baj. Hozzátette: minden bajból úgy lehet kijutni, ha megértjük a helyzetet és megpróbáljuk kezelni a válságot. Elmondta, ez járvány idején különösen ártalmas, ám a veszélyt nem az oltásellenes orvosok jelentik.

Az igazi baj abból adódik, ha a politikusok járványügyi tanácsokat kezdenek el adni

– tette hozzá. Elmondta: veszélyes, amikor már nem az emberéletek, hanem a politikai érdekek számítanak.

Az Európai Bizottság levelet küldött

Orbán az Európai Bizottság felszólításáról elmondta, megkapták a levelet, amit elolvasott, s amit „egy nagy lólábként” jellemzett.

„Jogi huliganizmussal állunk szemben, ez egy randalírozás” – mondta, illetve hozzátette, semmi köze ehhez Brüsszelnek. A Bizottság álláspontját szégyenletesnek nevezte, ahogy Ursula von der Leyen is jellemezte a magyar pedofiltörvényt. Mint mondta, Brüsszel azt akarja, hogy az LMBTQ-aktivistákat beengedjék az iskolákba, de a szülő feladata, hogy döntsön a gyerek neveléséről.

„Úgy érezzük, el akarják venni tőlünk a gyerekeinket” – jelentette ki.

Óriási nyomás alatt vagyunk

– tette hozzá a pedofiltörvénnyel kapcsolatban, illetve kért mindenkit, hogy töltse ki a nemzeti konzultációt, amiben ezzel kapcsolatos kérdés is szerepel.

Helyreállítási alap

A helyreállítási alap gyermekvédelemhez kötéséről elmondta, ez a vita nem csak Magyarországot érinti. Olaszországban is hasonló helyzet van éppen, illetve korábban Litvániában is megtörtént már, akkor a litvánok meg tudták védeni a jogaikat.

Azzal kapcsolatban, hogy miért nem ment el a témában tartott európai parlamenti vitára, közölte, hogy nem hívták meg, viszont elmondása szerint amúgy sem jutott volna olyan szintre a vita, hogy ott lett volna a helye.

„Véres csata lesz” – mondta, hozzátéve: szerinte ez árt az EU-nak és ellentétes az EU törekvéseivel. Mint mondta, úgy tudja, két hónap haladékot kért az EU, de szerinte meg fogják kapni a helyreállítási alapból Magyarországnak járó pénzt.

„Elfogadhatatlan, hogy az EU helyreállítási alapjából csak akkor részesüljön Magyarország, ha érvényesül a jogállamiság elve” – fejtette ki, illetve azt is közölte, hogy szerinte értékalapú politikai szempontokkal nem lehet összekötni a kifizetést.

Hozzátette ugyanakkor azt is, a kormány arról döntött, hogy a programokat, pályázatokat, amikkel helyreállítanák a gazdaságot, akkor is kiírják, ha nem kapják meg az EU-s pénzt, mivel a költségvetésből fedezik a kieső összeget.

Pedofiltörvény

Orbán kifejtette, szerinte riasztó, ami a német iskolákban zajlik.

„Égnek áll az ember haja” – jelentette ki arról, szerinte mi történik jelenleg Nyugat-Európában. Továbbá elképesztőnek nevezte, hogy Nyugat-Európában lehetséges a nemváltó műtét a szülő akarata ellenére is.

Mint ismeretes, az Európai Bizottság arra hivatkozott, hogy számos jogszabályt sért a pedofiltörvény. Ezzel kapcsolatban elmondta, Brüsszel visszaél a hatalmával, ránk akarja kényszeríteni, amit nem akarunk. Mint mondta, a gyereknevelés jogához való jogot sértik meg ezzel, azt pedig „nem engedhetik meg, hogy szexuális propagandisták grasszáljanak az iskolákban”. Ugyanakkor azt is kijelentette, ha a szülő úgy dönt, hogy a gyereke találkozhat „szivárványos aktivistával, akkor majd megszervezi”. Mint mondta, amíg a gyereknek ez nem okoz kárt, addig az állam nem avatkozik be.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?