Hírek, Külföld

Kilépésre készülnek a lengyelek? A varsói alkotmánybírósági döntésről kérdeztük a szakértőt

Önmagán túlmutató jelentősége lehet a lengyel igazságügyi reformot követő jogvita legújabb fejezetének. Hogy miért, arról Gálik Zoltánt, a Budapesti Corvinus Egyetem docensét kérdeztük.

 

 

 




 

A lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette az Európai Bíróság egyik döntését. Miért keltett ez nagy felzúdulást uniószerte?

– Az európai jognak elsőbbsége van a tagállami joggal szemben. Ezzel az lengyel alkotmánybíróság ítélete teljesen szembemegy: azt mondja ki, hogy az európai bíróságnak az ítélete nem mindenben állhat a nemzeti törvények felett. Ennek nagyon messzemenő következményei lehetnek, hiszen ez az európai jogbiztonság egyik legfontosabb alapja.

Elemzők szerint a döntés egy újabb lépés lehet Lengyelország kilépése felé. Mit gondol erről?

– Ezt így egy kicsit eltúlzottnak tartom. Lengyelországnak minden érdeke az európai integrációban van, gazdasági, biztonságpolitikai, társadalmi szempontból is. Viszont nagyon kényelmetlen helyzetbe hozza magát: az európai bíróságnak lehetnek további ítéletei, akár a forrásokat is felfüggeszthetik, ha nem hajtja végre Lengyelország a határozatokat. Tagállamok kirúgni nem lehet, csak az érintett kezdeményezheti a kilépését az EU-ból.

A magyar kormánynak is rendszeresen van jogvitája az EU-val. Mi miért nem léptünk még meg hasonlót?

– Mert az uniós jog elsőbbsége rögzítve van a magyar alkotmányban, ahogy egyébként a lengyel alkotmányban is. Itt egy politikus szembemehet, de az igazi kérdés, hogy a bíróságok, alkotmánybíróságok hogyan ítélik meg. Nagyon súlyos következményei lehetnek, és könnyen lehet, hogy a politikus rájön, a rövidtávú előnyeinél sokkal nagyobb hátrányai lesznek hosszútávon.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?