Belföld, Hírek

Rusvai Miklós figyelmeztetése: „Minél hamarabb újra kellene oltani”

Szükség lesz harmadik oltásra annak érdekében, hogy ne legyen negyedik hullám, és ha úgy alakul, legyőzhessük a delta, azaz az indiai mutánst – erről Rusvai Miklós virológus beszélt lapunknak.

 

 

 

 


Public Health England legfrissebb kutatása szerint Angliában 117 vizsgált emberből 50-en haltak meg azt követően, hogy a delta variánst elkapták. A legtöbben megkapták mindkét oltásukat, ám arról az intézet nem közölt további információt, melyik vakcinákról volt szó. A szakemberek szerint mindez távolról sem jelenti azt, hogy a vakcinák hatástalanok.

– Az immunitást egyedi tényezők, például az oltott életkora és az oltástól eltelt idő is befolyásolja. Éppen ezért nem csak nálunk, de mindenütt a világon szükség lenne harmadik oltásra. A probléma azonban az, hogy bár az alapimmunizálásra lassan tíz vakcina is rendelkezésre áll, az újraoltásra még egy sincs engedélyezve. Jó lenne, ha ez minél előbb megtörténne – mondta a virológus.

Rusvai bízik abban, hogy a jövő év elején már megkaphatja a Pfizer harmadik oltását. – Minden oltással védettebbek vagyunk a delta variáns ellen. Én személy szerint még kétszer oltatnám be magam, utána az immunrendszeremre bízom a védekezést. Természetesen ez abban az esetben áll, ha a jövőben nem jön egy vad mutáns, de ilyet egyelőre nem ismerünk. Az indiai most kevés ahhoz, hogy a jól immunizált védettséget áttörje, ugyanakkor elég lehet egy negyedik hullámhoz, ha a lakosság nem érte el a nyájimmunitást – vélekedett a szakértő.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?