Hírek

Most jött: zöld utat kapott az ötödik oltás is az EU-ban

Kétszáz millió adagot rendelt az Európai Unió a Nuvaxovid oltásból, ami ötödikként kapott forgalombahozatali engedélyt a 18 éven felüliek számára az Unióban. A koronavírus elleni oltás egyes vizsgálatok szerint 90 százalékos hatékonysággal véd a vírussal szemben, az omikron variánsra gyakorolt hatását egyelőre vizsgálják.

 

 

Zöld utat kapott a Nuvaxovid vakcina. Az Európai Gyógyszerügynökség közlése szerint két vizsgálatban, 45 ezer fő bevonásával állapították meg, hogy a vakcina hatékonysága körülbelül 90 százalékos.

Magas védettséget ad

A vizsgálatokat Mexikóban, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban végezték. Az első két helyen történt a vizsgálat első szakasza, ekkor 90,4 százalékos védettséget produkált a vakcina a vírussal szemben. Az Egyesült Királyságban végzett második vizsgálat ennél némileg rosszabb, 89,7 százalékos eredményt hozott a coviddal szemben.

Ezek a mellékhatások

A Nuvaxovid mellékhatásai általában közepesen súlyosak vagy enyhék voltak a vizsgálat során. A leggyakoribb tünetek között szerepeltek: a vakcina beadásának helyén megjelenő érzékenység, fáradtság, izomfájdalom, fájdalom, rossz közérzet, fejfájás, hányinger, hányás és az ízületi fájdalom.

Az új vakcina génsebészeti módszerekkel ártalmatlanított, átalakított tüskefehérje-másolatokat tartalmaz, amelyeket az immunhatást növelő adalékanyaggal juttatnak be a szervezetbe. A teljes védőoltás kétadagos, a két oltás között három hétnek kell eltelnie – írták közleményükben.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?