Belföld, Hírek

„Nem lesz idén felhőtlen nyarunk, de próbáljunk meg teljes életet élni” – Ezeket tanácsolja Rusvai Miklós virológus a nyárra

Aki beoltatta magát, élvezze, hogy visszakapta az életét. Aki viszont nem, az is meg fog fertőződni, de csak saját magát hibáztathatja érte – mondta a Blikknek a virológus.

 

 

 

 


– Biztos, hogy az idei nyár nem lesz annyira kedvező, mint a tavalyi – kezdte Rusvai Miklós, amikor a nyári kilátásokról kérdeztük. Szerinte négy mérőszámot kell rendszeresen figyelni: a friss fertőzöttek számát, a kórházban ápoltak számát, a lélegeztetőgépen lévők számát és az elhunytak napi számát.

– Sajnos idén sokkal rosszabb járványügyi mutatókkal érkeztünk meg a nyárba, hiszen a tavaszi járványhullám messze-messze meghaladta a tavaly tavaszit. Ráadásul most már a járványügyi fegyelem is kevésbé érezteti a hatását. Tavaly az újszerűsége miatt jobban betartották az emberek a szabályokat, most már mindenki szabadulni igyekszik – sorolta aggályait Rusvai.

Mit tanácsol az embereknek nyárra a virológus?

– Először is mindenképpen mindenki oltassa be magát, főleg aki tökéletes szabadságot és viszonylagos nyugalmat akar. Aki védetté válik, annak van esélye, hogy ha meg is fertőződik, enyhe tünetekkel vészeli át a fertőzést. Aki elvből vagy más okból nem akarja oltatni magát, csak azt tudom mondani: ő is meg fog fertőződni, de innentől csak saját magát hibáztathatja, és az ő esetében nem zárható ki a súlyosabb lefolyású betegség – hívta fel a figyelmet a virológus.

Rusvai szerint aki beoltotta magát, annak már nem szükséges az előírtnál szigorúbb óvintézkedéseket tennie.

– Azért oltatja magát az ember, hogy visszakapja a normális életét – mondta.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy semmiképpen sem kaphatják el a vírust.

– Nagyon eltérő az emberek immunállapota, ezt jó, ha mindenki figyelembe veszi. Az oltás következtében nem azonos szintű védettség alakul ki mindenkiben. Mindig lesz olyan, aki kevésbé immunizálódik, a jelenlegi átoltottsági arány pedig nem elegendő a nyájimmunitáshoz – mutatott rá Rusvai.

A virológus szerint akinek a szervezetét az oltás kevésbé immunizálta, annál rövidebb ideig tart a védettség, és hamarabb újra fogékonnyá válik a fertőzésre. Könnyebben is tovább is tudja adni a vírust, és a betegség tünetei is nagyobb eséllyel alakulnak ki nála.

– Az eltérő immunállapot miatt a fertőzés elkerülhetetlen, de ez nem szabad, hogy hosszú távon befolyásolja az életünket. El kell fogadnunk azt, hogy beoltattuk magunkat, próbáljunk meg teljes életet élni – biztatott mindenki Rusvai. – Én senkit nem beszélek le a külföldi utazásról, pláne nem arról, hogy itthon utazzon. Persze mindenki tartsa be az előírásokat, tehát zárt térben, bevásárlóközpontokban, egyéb előírt helyeken viselje a maszkot. Ahol nincs előírva, ott is viselheti, de ha nem viseli, én nem hibáztatom érte – mondta.

Mi a helyzet a delta (indiai) variánssal?

– A delta variáns itthon bezavarhat, ezért is mondtam, hogy nagy valószínűséggel nem lesz idén felhőtlen nyarunk – mondta Rusvai Miklós. – Emlékeztetnék arra, az őszi-téli második járványhullám azért lángolt fel újra és csapott át a harmadik hullámba, mert megjelent a brit variáns. Most ugyanúgy bezavarhat a delta variáns, azzal a különbséggel, hogy az időjárás most kedvezőbb, de ez nem segített például az angolokon és a portugálokon sem. Nincs annyira rossz helyzet ott sem, mint kora tavasszal, de sajnos rosszabbodik a helyzet, és ez nálunk sem zárható ki, hogy így lesz – mondta a virológus, aki a telt házas EB-meccsek miatt is aggódik, hiszen berobbanthatják a járványt.

Rusvai elmondta azt is, hogy a delta variáns ellen a vakcinák alacsonyabb százalékban védenek, aki beoltatta magát és védett, nagy valószínűséggel nem betegszik meg.

– Az a baj, hogy például aki már január-februárban beoltotta magát, annak lehet, hogy lejjebb ment az ellenanyag szintje, és vannak olyanok is, akiknél oltás után közvetlenül sem alakult ki megfelelő szintű védelem. Ez ránézésre nem dönthető el, így senki nem tudhatja magáról, hogy ebben a pillanatban védett-e vagy nem. Aki biztosra akar menni, az teszteltesse magát, mert jelen tudásunk szerint az ellenanyagos védelem szintje arányos a védettség szintjével, más mérhető paraméterhez nem tudjuk kötni a védettséget – tanácsolta Rusvai.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?