Hírek

Kiderült: ennyit kell fizetnünk a koronavírus elleni vakcináért

Tízezer forint alatt lehet a koronavírus elleni vakcina ára.

 

 

 

 


Hétfőn jött a hír, miszerint megvan a koronavírus elleni hatékony vakcina, amelyet az amerikai Pfizer és a német BioNTech vállalat közösen fejleszt. Az eredmények azt mutatják, hogy kilencven százalékos hatékonyságú. Most az is kiderült, hogy mennyibe kerülhet pontosan.

A húsz dollárhoz (mai árfolyamon durván 6 ezer forinthoz) közelebb lesz az oltás ára, mint a tízhez – ennél közelebbit ugyanakkor még nem tudni arról, pontosan mennyiért is lehet majd az EU-n keresztül felvásárolt vakcinákhoz hozzájutni – tudta meg a Reuters egy uniós tisztviselőtől.

A végső ár kialakulásában a gyártók termékfelelősségi kötelezettsége is szerepet játszott. Az uniós megállapodás ugyanis más, mint a többi országgal kötöttek, többek között az USA-val aláírt szerződéstől is eltér.

A vakcinából a kezdeti 200 millió adag mellett további 100 millió adag megvásárlására kötött opciót az unió, ami lehetővé teszi, hogy a 27 tagállam kedvezőbb áron jusson hozzá, mint az amerikai piac.

A Sanofi egyelőre nem kapott felelősségi felmentést, ám az AstraZeneca 2,5 eurós árral csak korlátozottan lesz felelősségre vonható. Érdemes megemlíteni, hogy bár az engedélyezett oltásoknak általában nem szoktak súlyos mellékhatásai lenni, de a koronavírus elleni vakcina esetében, amit sokkal gyorsabban fejlesztettek ki, jobban oda kell figyelni – írja az Infostart.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?