Belföld

Balatoni árak: 1200 forint egy sajtos-tejfölös lángos, 3000 forint felett a főételek többsége Zamárdiban

Lefotóztunk néhány ártáblát, amelyek szinte már a budapesti belváros szintjét hozzák, és egy hoteltulajdonost is megkérdeztünk, mi a helyzet a szálláshelyekkel.

 

 

 

 


Az időjárás-előrejelzés szerint nyakunkon az idei év első hőhulláma: a hómérséklet napok óta emelkedik, hétvégére már akár a 35 fokot is elérheti, frissítő esőre is csak elszórtan van kilátás.

Ez azt jelenti, hogy a Balatonon is megkezdődik a nyári főszezon – amit egyébként is június közepétől szoktak számolni –, egész biztos, hogy legkésőbb péntek délután csordultig megtelnek a tó környéki települések.

Már tavaly is sokan panaszkodtak rá, hogy mivel a koronavírus-járvány miatt óriásit nőtt a belföldi utazások aránya, ez indokolatlan mértékű drágulással is együtt járt. Voltak, akik szerint egyenesen drágább már a Balatonon nyaralni, mint a horvát tengerparton, vagy több másik külföldi turistacélponton.

A szeretlekmagyarorszag.hu kollegája a napokban Zamárdiban járt, ott készítette az alábbi fotókat helyi vendéglátóhelyek ártábláiról. Általános érvényű következtetést persze nem lehet levonni ebből, hiszen egyetlen településről beszélünk, de aligha feltételezhető, hogy máshol – legalábbis közvetlenül a part mentén – sokkal jobb lenne a helyzet.

Ezek az árak pedig a budapesti belváros szintjével vetekednek, sőt néhol még meg is haladják azokat.

 

 

 


 

 

Nincs lehetőség központi nyomásgyakorlásra

Semmiképp nem elfogadható, ha a vendéglátóhelyek a vendégekre terhelik rá a megnövekedett költségeiket – mondta a Szeretlek Magyarországnak Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere és a Balaton Szövetség elnöke.

Szerinte ezek a törekvések semmi jóra nem fognak vezetni, a helyek üzemeltetőinek figyelembe kellene venniük, hogy sokan kiestek a munkából a járvány miatt, és még annak is romolhatott az anyagi helyzete, akinek megmaradt az állása.

Mindenkinek mértékletességet kellene tanúsítania a mostani helyzetben, különben az emberek szelektálni fognak és inkább azokra a helyekre mennek, ahol nem szálltak el ennyire az árak. Ha csak a parttól távolabb találnak ilyen helyeket, akkor oda

– fogalmaz, hozzátéve: a cél az lenne, hogy mindenki részt vegyen az újraindulásban, azonban nem úgy, hogy azonnal a profit maximalizálására játszik.

Bár Lombár szerint ezt az elvet az összes balatoni érdekvédelmi szervezet magáénak vallja, annál többet nem tudnak tenni, hogy újra és újra hangsúlyozzák: lesz következő nyár is, nem kell feltétlenül minden hasznot most learatni. Innentől azonban már a vállalkozók saját belátásán múlik, mit tesznek.

És mi a helyzet a szálláshelyeken?

„Nagyon erős a last minute foglalási tendencia, de arra számítok, hogy a legtöbb balatoni szállodánál a mostani lesz az első igazi teltházas hétvége” – mondta kérdésünkre Tatár György, a balatonfüredi Boutique Hotel Annuska tulajdonosa.

Ő úgy számol, a horvát tengerpart idén már nagy konkurenciájuk lesz, hiszen sokkal szélesebbek az ottani lehetőségek, az viszont egyértelműen a Balaton mellett szól, hogy itt SZÉP-kártyával is lehet fizetni.

Ami az áremelkedést illeti, Tatár György szerint tavalyhoz képest talán 10% lehet ez a kereskedelmi szálláshelyeknél a főszezonban. Persze előfordulnak kiugró példák is, ehhez azonban hozzáteszi: nem lehet messzemenő következtetést levonni azoknak a szobáknak az áraiból, amelyek valamiért beragadtak, például mert az utolsó pillanatban mondták le őket. Ilyen esetekben sokkal nagyobb növekedés is tapasztalható, de nem ez a jellemző.

A várakozások a tó környéki szálláshelyeken hasonlóan pozitívak, mint az előző évben: a drágulás ellenére ugyanolyan jó főszezonra számítanak.

Munkaerőt találni viszont sokkal nehezebb, mint tavaly: a nem a környékről származó munkavállalók esetében most már alapelvárás lett, hogy szállást is biztosítsanak számukra. Ez pedig nagyon nehezen megoldható, hiszen a profit maximalizálásához az kell, hogy a kapacitás minél nagyobb százaléka teljes árat fizető vendégeknek legyen kiadva.

„Mi egy kis boutique hotel vagyunk, szóval meg tudjuk oldani, de a kollégáktól azt hallom, hogy óriási nehézségekbe ütköznek ezen a téren” – fogalmaz Tatár György.

 

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?