Egyéb

Napi járványügyi adatok jöttek: 18-an hunytak el itthon, több mint 300-zal nőtt az új betegek száma

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 5 227 318, közülük 3 732 252 személy már a második oltását is megkapta.

 

 

 

 


315 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 805 302-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 18, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 792-re emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, ez jelenleg 708 198,míg az aktív fertőzötteké 67 312-re csökkent. 739 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 77-en vannak lélegeztetőgépen – írja a koronavirus.gov.hu.

Az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően letörtük a járvány harmadik hullámát. Magyarország továbbra is a második az uniós oltási ranglistán. A magyar lakosság 53,5%-a már megkapta az oltást, szemben az uniós, 38%-os átlaggal. Magyarországon is megjelent az indiai vírusmutáns, a védőoltás felvétele ezért is fontos. Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon. A kormány szerdai ülésének döntéseiről a mai Kormányinfón adnak tájékoztatást.

Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer-, Sinopharm- és – korlátozott mennyiségben – Szputnyik oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen- és Moderna-oltás is elérhető. Az érvényes regisztrációval rendelkező, még be nem oltott 16-18 évesek is automatikusan tudnak foglalni Pfizer-oltást.

Az oltást igazoló alkalmazás mobiltelefonra ingyenes letölthető, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltására.

Az 5 millió beoltott elérését követően életbe lépett az újraindítás újabb fokozata, sok korlátozás megszűnt, ugyanakkor alapvető védelmi intézkedések még életben vannak, hiszen a vírus még itt van.

Minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedés során és az üzletekben történő vásárláskor is kötelező a maszk használata.

A kulturális eseményeket – a zenés táncos, rendezvény kivételével –, a sportrendezvényeket, valamint a zárt térben tartott rendezvényeket, illetve a szabadban tartott nagyobb (500 főt meghaladó résztvevő által látogatott) rendezvényeket a koronavírus ellen védettek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják. A szabadban tartott kisebb (500 résztvevőnél kevesebb fő) rendezvény bárki által látogatható. Mindezek alól kivételt képeznek a zenés, táncos rendezvények, amelyek életkortól és helyszíntől függetlenül kizárólag a koronavírus ellen védettek által látogathatóak.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.huVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?