Belföld, Hírek

Rusvai Miklós: „Jobb, ha el vannak különítve az oltottak és a nem oltottak”

Rusvai Miklós, virológus a Blikk kérdéseire válaszolt.

 

 

 




 

Forrnak az indulatok a védettségi igazolványok miatt. „Diszkrimináció” – írta rá egy ismeretlen a budapesti állatkert kőelefántjára. Hallott róla?

– Sajnos igen. Az a helyzet, hogy megítélésem szerint mindenféleképpen jobb, ha el vannak különítve az oltottak és a nem oltottak, legalábbis azokon a helyeken, ahol fokozott a fertőzésveszély.

Járványügyi szempontból jogosnak tartja, hogy a nem beoltottakat kizárják a belső terekből és az olyan zsúfolt helyszínekről, mint például az állatkert?

– A nem oltott emberek sokkal több vírust termelnek, ha megfertőződnek. Tulajdonképpen az egész testük egy vírusgyárrá alakulhat át. Fokozott kockázatot jelentenek azokra a személyekre, akik bár kaptak oltást, de nem alakult ki bennük elég erős immunitás. Ilyenek lehetnek például az idősek is, hiszen az ő immunrendszerük már nem feltétlenül működik tökéletesen.

Túl vagyunk a nehezén?

– A harmadik hullámnak vége van, de oltatni még kell. Három hónap kegyelmi időt kaptunk.

Számítsunk negyedik hullámra?

– Ha lesz negyedik, az is csak ősszel, és csak akkor, ha nem oltatja be magát elegendő ember.

Hány embernek kellene még beoltatnia magát, hogy biztonságban legyünk?

– Most körülbelül ötmilliónál tartunk, így nagyjából még kétmillió embernek. Van még egymillió fő, akik átestek a fertőzésen. Velük elérhetjük a nyolcmilliót, ami elég a nyájimmunitáshoz.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?