Belföld, Hírek

Óriási változások várhatóak a pécsi dohánygyárnál – részletek

A BAT Pécsi Dohánygyár (BAT PD) Kft. átalakítja a pécsi dohánygyár termelését, mert világszerte megnőtt a kereslet az egészség szempontjából kevésbé kockázatos, újgenerációs termékek, mint például a dohánymentes nikotinpárnák iránt – közölte a British American Tobacco (BAT) vállalatcsoporthoz tartozó, baranyai megyeszékhelyen működő társaság csütörtökön az MTI-vel.

 

 

 

 


A dohánygyár közleményében azt írták, hogy a legtöbb cigarettamárka helyi gyártását beszüntetik, csak az egyik legismertebb hazai márka előállítását tartják meg Pécsen és a jövőben túlnyomórészt nikotinpárnákat gyártanak.

A döntéssel a piaci igényeknek, a modern, dohányt nem tartalmazó nikotinpárnák iránt megugrott keresletnek szeretne megfelelni a vállalat. Az elmúlt évben ugyanis világszerte 3 millióval nőtt a BAT azon fogyasztóinak száma, akik a csökkentett kockázatú terméket fogyasztják, számuk 2020 végére elérte a 13,3 milliót.

Közölték: a folyamat összhangban van a BAT stratégiájával, amely a vállalat tevékenységének egészségre gyakorolt hatását kívánja csökkenteni.

A kommünikében Orosz Zoltánt, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. ügyvezetőjét idézve azt írták, a BAT olyan alternatívákat szeretne kínálni fogyasztóinak, amelyek potenciálisan kevésbé ártalmasak, a pécsi gyárat érintő átalakulás pedig egy újabb lépés ebbe az irányba.

Az ügyvezető közölte: Pécsen egy éven belül megduplázták a termelésüket, egyről kétmilliárdra növelték a nikotinpárnák gyártását.

A közleményben azt írták: a társaság folyamatosan konzultál a dolgozói érdekképviseletekkel, hogy a létszám néhány százalékos csökkenésével járó átalakítás zökkenőmentesen, és a jogszabályi előírásoknak megfelelően menjen végbe.

A közlés szerint a cég bizonyos munkavállalóknak új munkaköröket ajánl fel, azoknak pedig, akik elhagyják a vállalatot, támogatást nyújt az elhelyezkedéshez.

A British American Tobacco a magyar piacon a BAT PD révén van jelen, amely a pécsi dohánygyár felvásárlásával jött létre 1992-ben.

A BAT PD Kft. 2020-as nettó árbevétele 160,3 milliárd forint volt a 2019-es 151,2 milliárd után, adózás előtti nyeresége tavaly 10,2 milliárd forintot tett ki a tavalyelőtti 7,4 milliárdot követően. A társaság jelenleg 910 embernek ad munkát, a pécsi gyáregységekben 822-en dolgoznak – közölte a cég az MTI érdeklődésére. A BAT a világ egyik vezető dohányipari vállalatcsoportja, amely több mint 50 ezer embert foglalkoztat és több mint 200 országban van jelen termékeivel.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?