Hírek, Internet

Teljesen megváltozik a Facebook felülete – erre érdemes készülni

Kettéválik a Facebook hírfolyama/kezdőlapja a következő héten minden platformon. A tervekről már korábban is tudni lehetett, most már azonban biztos, hogy először a telefonokon, majd az asztali számítógépeken jelenik meg az a fejlesztés, amellyel a Meta nem titkoltan a TikTokkal szeretne versenyre kelni.

 

 

Facebook vs TikTok

Az új felület lényege, hogy két párhuzamos hírfolyamot kapunk:

  • egyet, amely többé-kevésbé megegyezik majd a mostanival: itt lesznek ismerőseink posztjai, megosztásai, az általunk követett oldalak bejegyzései, viszont nem lesznek ismeretlen oldalakról ajánlott bejegyzések, ugyanis
  • ezek teljesen átkerülnek a másik hírfolyamra, ahol csak az algoritmus által ajánlott jól menő bejegyzések várnak majd minket, csupa olyan helyről, amelyet egyébként nem követünk.
A Facebook egyik legkeresettebb funkciója, hogy az emberek ne maradjanak le az ismerősök bejegyzéseiről

– írta a Meta vezérigazgatója, Mark Zuckerberg a változásokat bejelentő Facebook-bejegyzésben. “Ezért ma elindítjuk a Feeds fület, ahol külön-külön, időrendi sorrendben láthatod a barátaid, csoportjaid, oldalaid és még sok más posztjait” – folytatja, bár ha egy kicsit mögé látunk a dolgoknak, akkor egyértelművé válik, hogy a cég számára nem ez, hanem a másik fül lesz a főszereplő, amely a TikTokhoz hasonlóan egy felfedezőmotor segítségével ajánl majd nekünk tartalmakat.

Az újonnan átnevezett Home feed alapértelmezetté tétele is megmutatja, hogy a Meta prioritásai hol vannak a Facebook számára.

Fontos megjegyezni, hogy a Home fül továbbra is a barátok és a családtagok posztjait fogja mutatni, de ezeket egy gépi tanulási rangsoroló rendszer által kiválasztott ajánlások fogják körülvenni. A Feed fülön továbbra is lesznek hirdetések. Úgy tűnik tehát, hogy a kettő között továbbra is lesz némi átfedés.

A lépés jól mutatja, hogy a Facebook alapvető News Feedje mennyit változott az évek során, mivel reagálnia kellett a többi közösségi média szereplő új trendjeire. És 2022-ben a legnagyobb fenyegetést a TikTok jelenti. A Meta először az Instagram Reelsel szeretett volna versenyre kelni a kínai videós platformmal, azonban ez láthatóan nem sikerült neki, így most ezzel a fejlesztéssel igyekeznek visszacsábítani a fiatalokat maguhoz.

forrás: noizz.huVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?