Belföld, Hírek

Jégeső kísérheti a brutális szelet: másodfokú riasztásokat adtak ki zivatarveszély miatt – mutatjuk

Másodfokú riasztásokat adott ki zivatarveszély miatt több déli járásra az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap délután. Az érintett területeken a következő órákban olyan heves zivatarok lehetnek, amelyeket károkozó szél, jégeső kísérhet.

 

 

 

 


Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint a nap folyamán további másodfokú riasztásokat adhatnak ki a zivatarveszély miatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megyében.

Budapesten, Pest, Baranya, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas, Veszprém és Zala megyében szintén zivatarveszély miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Mint írták, hidegfront érkezett nyugat felől, amelynek mentén, illetve előterében zivatarok kialakulása várható, leginkább az ország déli, délkeleti felén (nagyobb számban előbb a Dunántúl középső és déli részén, majd az Alföldön). Elsősorban a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön heves zivatar is előfordulhat, amelyet (néhány helyen nagyobb jégdarabokkal) jégeső, intenzív, rövid idő alatt akár 15-30 milliméternyi csapadék, illetve viharos (70 kilométer/óránál erősebb) szélrohamok is kísérhetnek. A zivatarok az esti, késő esti órákban hagyhatják el a keleti határszélt.

Hétfőn a nap nagyobb részében kritériumokat meghaladó veszélyes időjárási jelenség nem valószínű. A kora esti óráktól azonban délnyugat felől labilizálódik a légkör a Dunántúlon és a középső megyékben, így ezeken a tájakon ismét kialakulhatnak zivatarok – tették hozzá.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?