Belföld, Hírek

Varga Judit: az Európai Parlament többször volt inkább a probléma része, mintsem a megoldásé

Az Európai Parlament a világjárvány alatt „többször volt inkább a probléma része, mintsem a megoldásé” – írta Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán csütörtök este.

 

 

 




 

Úgy tűnik, nincs ez másképp a járvány elleni védettséget igazoló európai digitális zöldigazolványról szóló tárgyalások során sem – közölte a miniszter, hozzátéve: míg a tagállamok egyetértenek abban, hogy polgáraik számára milyen igazolást tartanának elfogadhatónak, addig az Európai Parlament képviselői akadályozzák a megállapodás elérését.

Varga Judit azt írta: mivel a tárgyalások a közegészségügyi helyzet védelme érdekében a szabad mozgást korlátozó intézkedéseket érintik, a tagállamok úgy gondolják, hogy ennek rendszerét az Európai Parlament bevonása nélkül is meg tudják valósítani, ezért álláspontjának meghallgatása eleve egy gesztus részükről.

A helyzetet jól jellemzi – fogalmazott –, hogy már a nemzetek Európája eszméjének népszerűsítésével egyáltalán nem vádolható Politico hírportálnak is feltűnt, hogy egyre több nemzeti kormány teszi fel a kérdést: miért kellene hirtelen bevonniuk az Európai Parlamentet olyan döntésekbe, amelyeket az elmúlt évben még a szomszédjukkal sem egyeztettek.

 

Az igazságügyi miniszter szerint „pontosan ez az a kérdés, amelyet egyre gyakrabban kellene feltennünk”.

„Az európai intézmények magától értetődőnek tartják, hogy az unió kizárólag csak úgy fejlődhet, hogy egyre több hatáskört vonnak el a tagállamoktól. Mi másképp gondoljuk. Erős Európát csak erős tagállamok építhetnek” – tette hozzá.

Kitért arra: az Európa jövőjéről szóló, május 9-én indult konferenciasorozat egyik alapkérdése, hogy milyen irányba fejlődjön tovább az Európai Unió.

„Mi azt a megközelítést képviseljük, hogy hatásköröket csak olyan esetekben adjunk át az uniónak, amelyekben a tagállamok nem tudják hatékonyan elvégezni az adott feladatot. Nem több, hanem okosabb Európára van szükség, és ezt már a liberális média is kezdi felismerni” – írta Facebook-oldalán Varga Judit.

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?