Hírek

Az egész világ bajba kerülhet: a kínai vakcina nem véd az omikron ellen

Amennyiben az omikron elterjed Kínában, az további lezárásokhoz vezethet, ami nem csak az országra, de az egész világgazdaságra komoly hatással lehet.

 

 

Kína ugyan nagyon szigorú intézkedésekkel eddig nagyjából sikeresen hárította el a járványt, hiszen náluk 2020-ban és 2021-ben is sokkal kevesebb covidos megbetegedést és halálesetet jegyeztek fel, az omikron variáns azonban ennek véget vethet.

 

 

 

Az Eurasia Group kockázatelemző cég szerint ugyanis gazdasági elemzők most attól tartanak, hogy az omikron terjedése miatt újabb, széleskörű lezárások várhatók Kínában, és a korábbi évekkel ellentétben idén már a globális ellátási láncban kulcsszerepet játszó gyárakat és kikötőket is kénytelenek lesznek lezárni a kínai hatóságok, amit az egész világ meg fog érezni, írja az rtl.hu.

A kínai Sinovac vakcináról ráadásul kiderült, hogy nem véd az omikron variáns ellen, így az azzal oltott kínaiak gyakorlatilag teljesen védtelenek az új variánssal szemben. Vagyis míg a nyugati vakcinákat használó országok megpróbálnak együttélni az oltott embereket nem annyira veszélyeztető omikronnal, Kína ezt nem teheti meg.

 

 

 

A lakosságnak gyakorlatilag nincsen antiteste az omikron ellen. Két éven át lezárva tartani az országot jóval kockázatosabbá tette a nyitást

– írta egy jelentésében az Eurasia Group, a 2022-es év legnagyobb globális geopolitikai kockázatának nevezte a kínai zéró covid stratégiát, ami szerintük további lezárásokhoz vezethet Kínában, és súlyos gazdasági zavart okozhat világszerte.

 

 

 

A rendkívül gyorsan terjedő omikron vírusvariáns már megjelent az országban, ahol válaszul legalább húszmillió embert zártak több városban is az otthonukba, hogy megakadályozzák egy nagyobb járvány kitörését a februárban kezdődő pekingi téli olimpia előtt.

A Samsung, a Micron, a Volkswagen és a Toyota is jelezte már, hogy az omikron miatt bevezetett kínai intézkedések fennakadásokat okoztak gyáraikban.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?