Érdekes, Film

Hogyan kellett volna kinézniük az „Alkonyat” szereplőinek a könyvek szerint

Mindannyian tudjuk, hogy az irodalom filmhez igazítása nem könnyű feladat. A lehetőségek végtelenek, és kísérletezhetsz a legjobb eredmények elérése érdekében; azonban nagyon nehéz mindenkinek a kedvére tenni. Ami a szereplőket illeti, mindig nehéz megfelelni a szerzők elvárásainak és leírásainak. Természetesen a Twilight-saga, amelyet Stephenie Meyer írt, sem kivétel. A könyvekben a főszereplő, Bella Swan meséli el a történetet, és a szemén keresztül ismerjük meg a többi szereplőt. Annak ellenére, hogy a filmek alapvetően nagyon jó munkát végeztek a történet adaptálásában, van néhány részlet, amelyek miatt néhány karakter kissé eltér attól, amellyel az olvasók a könyvek révén találkoztak. Ebben a cikkben a könyv és a film szereplői közötti megjelenésbeli különbségek legszembetűnőbb példáit szeretnénk bemutatni.

 

 

 

1. Bella Swan

A saga főszereplőjét, Bella Swant a könyvekben magányos fiatal nőként írják le, akinek nincs ízlése a divat iránt. Ennek ellenére állítólag vonzó, de meglehetősen furcsa, titokzatos módon. Haja egyenes és sima, a szemei széles távolságban helyezkednek el egymástól, ajkai pedig túl vastagak vékony állkapcsához. Általánosságban nem tagadható, hogy Kristen Stewart feltűnően közel áll Bellához, legalábbis ha ragaszkodunk a könyvekben szereplő leíráshoz. Ennek ellenére az is igaz, hogy Stewart arca “kiegyensúlyozottabb”, mint a szereplő arca a könyvekben, ettől is szép. Az első filmben a haja sem egyenes, hanem hullámos.

2. Edward Cullen

A könyvben a másik főszereplőt, Edward Cullent kimondhatatlan szépségű teremtményként írják le, és Bella több alkalommal hasonlítja őt a görög félistenhez, Adonis-hoz. Amikor a könyvében a bőréről beszél, Bella azt mondja, hogy úgy néz ki, és olyan érzetű, mint a márvány: rendkívül fehér, kemény, mint egy szikla, és hideg, mint a jég. Haja, Bella szavai szerint, mindig rendetlen és bronzszínű, vonásai tökéletesek és szögletesek. Valójában az a döntés, hogy Robert Pattinson játssza a vámpírt, bölcs volt, mivel a színész fizikai hasonlósága a karakterrel nagyon feltűnő. Az egyetlen jelentős különbség a ruházat tekintetében mutatkozik, mivel a könyvekben Edward Cullen arról ismert, hogy mindig világos színű bőrdzsekit visel, ami a filmekben nem igazán jellemző.

3. Renesmee Cullen

A könyvben Bella és Edward lánya lélegzetelállító szépségű csecsemő. Apja vonásait és hajszínét örökölte, de nagyapja Charlie fürtjeivel. Barna szeme van, amit Bellától örökölt. Bőre meleg, de erős, mint egy vámpíré, és ragyog, ha napsugárzás éri. A lány nagyon gyorsan nő, sokkal gyorsabban, mint bármelyik átlagos baba. Valójában ez az oka annak, hogy amikor a producerek színésznőt kerestek a filmben, rájöttek, hogy speciális effektusokat kell használniuk, ha azt akarják, hogy a karakter hasonlítson a leírásához. Az eredmény furcsa keverék volt az igazi színésznő arca és egy mesterséges arc között, amely természetellenes megjelenést kölcsönöz neki. Ennek ellenére nyilvánvalóan nem nagyon hasonlított a könyv szereplőjére.


4. Jacob Black

Stephenie Meyer könyveiben a vérfarkast, Jacob Black-et a Quileute törzs nagyon vonzó bennszülött amerikaijának írják le. Vöröses bőre kellene legyen. A könyvek során a karaktere fejlődik, így a testalkata is. A teste nemcsak úgy fejlődik, hogy elhagyja azt a fajta gyermeki kinézetet, amely kezdetben megkülönböztette a többi szereplőtől, hanem egy 183 centiméter magas, hatalmas erejű férfivá is válik. Amikor Bella először találkozik vele, nem tudja nem észrevenni, hogy hosszú, fényes haja harisnyakötővel van összekötve a tarkóján.

5. Charlie Swan

Bella apja, Charlie Swan nagyon befelé forduló, kissé hallgatag, jószívű ember. Forks városának rendőrfőnöke, aki élvezi a közösség csendjét és nyugalmát. Összességében az, ahogy ezt a karaktert a filmben ábrázolták, valójában elég jól megmutatja személyiségét. A fizikai megjelenés szempontjából azonban 2 fő jellemző van, amely eltér a könyvtől. Az első az, hogy a könyvben nincs szó arról, hogy Charlie-nak bajusza lenne, a második pedig az, hogy a haja göndör kellene legyen, a filmekben pedig egyenes.

6. Carlisle Cullen

Esmé férje és a Cullen család apja vámpír, aki határozottan elkötelezte magát, hogy nem táplálkozik emberi vérrel. Ami a fizikai megjelenését illeti, a könyv leírása szerint úgy néz ki, mintha 23 éves lenne, pedig nem annyi, és szőke haja van. Bella szerint jóképűbb, mint bármelyik filmszínész, akit valaha is látott, mégis egyfajta világfájdalmat sugároz. Peter Facinelli színésznek nagyszerű színészi képességeinek köszönhetően sikerült Carlisle-t a mozivászonra vinnie. Ugyanakkor az is igaz, hogy a könyv leírása alapján jóval idősebbnek tűnik, mint amilyennek lennie kellene. Emellett sem a tekintetén, sem a mimikáján nem látszik a fáradtság nyilvánvaló jele.

7. Esme Cullen

A Cullen család édesanyja, Esme, mint mindenki más, nagyon szép és vonzó, csak gyermekeivel és férjével ellentétben az arcának és a testének vonásai kevésbé élesek, mert átalakulása olyan hamar történt, miután szült. Bella karcsú, de kerekded alakkal, gyönyörű karamell színű hajjal, gödröcskékkel és szív alakú arccal jellemzi. A filmben Esme valójában ilyen „nyugodt szépséggel” rendelkezik. A szerepet játszó színésznő arca azonban inkább szögletes alakú. Talán ez vesz el valamennyit abból az „ártatlan némafilmes színésznő” hangulatból, amit Bella leír, amikor arról beszél, amikor először látta őt.

8. Alice Cullen

Alice, Cullenék mostoha lánya és Edward nővére arról ismert, hogy képes előre látni a jövőt. Társaságot kedvelő, optimista személyiségű, és Bellát testvérként szereti. A könyvekben vékonynak, kecsesnek, és nagyon szépnek mondják, rendetlen, fekete, pixie frizurával. A filmekben, ha emlékszel, valójában nagyon hasonlít Bella leírásához a könyvekből. Csak egy fontos részlet hiányzik a filmekből: az Alice szerepét játszó színésznő sötétbarna haja vöröses árnyalattal rendelkezik, pedig valójában csak sima fekete kellene legyen.

9. Rosalie

Rosalie Hale, Cullenék mostohalánya és Emmett felesége 18 évesnek kellene kinézzen, pedig nem annyi. Hasonlóan a többiekhez a családjában, kivételesen szép, magas, karcsú és hullámos szőke hajú. A könyvben azt is elmondják, hogy nagyon megfélemlítő a jelenléte, talán rendkívüli szépsége miatt. Nikki Reed színésznő játszotta Rosalie szerepét a filmekben. A fizikai tulajdonságokat tekintve Reed és Rosalie egyértelműen feltűnően hasonlóak. Reed azonban nem annyira megfélemlítő.

 

 

 

 

10. Jane

Jane, Alec nővére, a Volturi őrség része. Kissé furcsa szuperhatalma van: képes fájdalmat kiváltani mások fejében. Leírása szerint vékony, rövid barna hajú, és vastag ajkai vannak, és szinte angyali arckifejezéssel rendelkezik. Jane-t Dakota Fanning alakítja a filmadaptációban, de ha belegondolunk, jellemzése nem áll túl közel a könyv leírásához, mivel a nagy képernyőn elég egyértelmű, hogy Jane nő, és frizurája nem felel meg a könyvben leírtnak.

11. Aro

Aro, Jane és Alec mestere, a Volturi klán egyik vezetője, és rendelkezik a telepátia erejével. Vidám és melegszívű vámpír. Akár azt is mondhatnánk, hogy van benne egy kis optimizmus. Átalakulása a húszas évei elején történt, így meglehetősen fiatalnak tűnik. A könyv szerint Michael Sheen, az őt alakító színész nagyon hasonló megjelenésű, mint karaktere. A könyvben szereplő vámpír szeme azonban tejes vörös árnyalatúnak van leírva, ami a filmben nem egyértelműen látható, ráadásul idősebbnek néz ki, mint kellene.

Miután elolvastad ezt, eszedbe jut-e a sorozat bármely más szereplője, aki különbözik a filmekben és a könyvekben? Tudasd velünk kommentben.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?