Érdekes, Étel/Recept

5 magyar étkezési szokás, ami kiakasztja a külföldieket

Minden kultúrának megvannak a maga étkezési sajátosságai: Indiában, Thaiföldön vagy Mexikóban imádják az extrán csípős ételeket, a franciák a „péksütikért” rajonganak, mint a bagett és a croissant, az Egyesült Államok pedig a gyorsételek hazája. Továbbá minden országnak megvannak a maga tipikus ételei, mint a japánoknál a szusi, az olaszoknál a pizza, vagy hazánkban a gulyás.

 

 

 

Amellett azonban, hogy ha valaki Magyarországra látogat külföldről, és megvan a listája, hogy melyek azok az ételek, amiket mindenképp ki kell próbálni, a turistáknak rendre szemet szúr egy-két olyan étkezési furcsaság, ami nekünk fel sem tűnik, hiszen mindannyian csináljuk, és a mindennapjaink része. Épp ezért, összegyűjtöttünk néhány olyan főzési vagy étkezési szokást, ami nélkül sok magyar el sem tudná képzelni az életét, a külföldiek számára pedig talán még egyenesen bizarrnak is tűnik.

Minden a hagymapirítással kezdődik

Mindegy, hogy leves, főzelék, pörkölt (vagy akár tésztaszósz), hagyma nélkül egyszerűen nem működik. Ettől sokkal szaftosabbak és ízesebbek lesznek az ételek, ezért nem is érdemes még csak megfontolni sem, hogy hagyma nélkül nekiálljunk bárminek.

Tejfölt eszünk tejföllel

Tejfölös kenyér, tejfölös lángos, sajtos-tejfölös tészta, de valljuk be, tényleg minden sokkal jobb tejföllel. Lehet tenni levesbe, főzeléket behabarni vele, harcsapaprikás túróscsuszával, pörkölt vagy csirkepaprikás tetejére tenni, és hirtelen minden étel ezerszer finomabb lesz. A cukrozott tejfölös túrógombócról pedig már ne is beszéljünk. Ez a külföldieknek már csak azért is furcsa lehet, mivel sok helyen egyáltalán nem is kapható ez a nálunk jól megszokott, és teljesen hétköznapi élelmiszer.

Lángos

Kenyér minden mennyiségben

Szögezzük le, a kenyér mindenhez passzol. Főzelékeket, leveseket lehet vele laktatóbbá tenni, “kitunkolni” a maradékot, és szinte bármilyen ételnél lehet vele helyettesíteni a köretet, vagy már eleve köretként funkcionál (mondjuk egy jó, piacos hurka-kolbász reggeli mellé egyenesen elengedhetetlen).

Pirospaprika

A másik nagyon tipikus, nagyon magyar szokás, hogy az ételek zömébe teszünk pirospaprikát. Néha csak a színe miatt, néha, hogy egy kis plusz ízt is adjon, néha pedig csak tejfölös kenyérre szórjuk, amit még felturbózunk pár hagymakarikával – és meg is van szinte a tökéletes, „legmagyarabb” étel. De persze ne felejtkezzünk el Erős Pistáról (és Édes Annáról) se, „akik” üveges formában díszítik minden magyar család asztalát, és például képtelenség megenni nélküle egy jó húslevest.

Az állatok azon részei, amiket mások azonnal hajítanak ki a kukába

Legyen szó a zsírról, malacfülről, malacpofáról, pacalról, veséről, agyvelőről, kakasheréről, csirkelábról vagy vérről, ezek nálunk mind népszerű hozzávalók, azonban csak a legemberesebb külföldiek bírják ki ezen ételek nevének elhangzását (pláne a látványát) akár csak egy diszkrét fintorgás nélkül is.

forrás: noizz.hu
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?