Belföld, Hírek

Müller Cecília a kínai vakcináról: lehetséges, hogy évente ismételnünk kell az oltások beadását

Úgy érti, bármelyiket… Arról is beszélt, hogy hétvégére várják a WHO döntését, hogy felveszik-e a Sinopharmot a sürgősségi felhasználásra alkalmasnak ítélt oltóanyagok listájára.

 

 

 

 


Müller Cecília szerint csupán „a rendelkezésre álló szakirodalmi adatokat foglalta össze” a WHO jelentése, amely szerint egyelőre nincs tudományos bizonyítékokkal alátámasztva, hogy a Sinopharm a 60 év felettiek, vagy a társbetegségekben szenvedők esetében is hatékonyan előzi meg a koronavírus-fertőzést.

Az országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján hozzátette: hétvégére várják az Egészségügyi Világszervezet döntését arról, hogy felveszik-e a Sinopharmot a sürgősségi felhasználásra alkalmasnak ítélt oltóanyagok listájára.

HVG kérdésére, hogy tervezik-e a 60 év fölöttieket más, a kínainál hatásosabb vakcinával átoltani, Müller Cecília azt válaszolta:

Bármely vakcina vonatkozásában szükség lehet harmadik adagra, illetve a koronavírus-járvány is úgy változhat, hogy esetleg szezonálissá változik az influenzához hasonlóan. Az is lehetséges kimenetel, hogy évente ismételnünk kell esetleg a védőoltások beadását, erre a mai napon biztonsággal válaszolni még nem lehet.

György István a regisztrációt és a már védőoltásra regisztráltak időpontfoglalását sürgette a járvány megállításáért és az újabb, erős hullámok elkerüléséért.

A Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára úgy fogalmazott: „elérkeztünk az egyéni felelősség szakaszába, amikor már senki máson nem múlik, hogy ki mikor van beoltva, csak az egyénen, mert az ország, a kormány, az államigazgatás megteremtett minden feltételt ahhoz, hogy mindenki, aki kér, kaphasson oltást”.

Az államtitkár, aki az országos oltási munkacsoport vezetője is, azt mondta, az oltások egyre inkább hozzájárulnak a pandémia harmadik hullámának visszaszorításához, nagyon gyorsan elérhető, hogy a lakosság nagy része védett legyen, és megszűnjenek a korlátozások. Véleménye szerint ugyanakkor „nem dőlhetünk hátra, az indiai vírus már itt van a szomszédban”, szakértők szerint nagyon gyorsan terjed, és még okozhat meglepetéseket.

A rendőrök 519 emberrel szemben intézkedtek a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt hétfőn – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Gál Kristóf ismertetése szerint az éjfél és reggel 5 óra között érvényben lévő kijárási tilalom megszegése miatt 79-szer intézkedtek, 14 Magyarországon átutazó emberrel szemben pedig azért, mert nem tartották be a rájuk vonatkozó rendelkezéseket.

Hatósági házi karanténban jelenleg 26 080 ember van, közülük 1597-en használják az online ellenőrzésre fejlesztett mobil alkalmazást – ismertette a szóvivő.

 

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?